Slovesno na SŠGT Radenci pred koncem leta

Povabili in pogostili upokojenke in upokojence

Filip Matko Ficko, petek, 21. december 2018 ob 17:15
Slovesnost na SŠGT Radenci

Slovesnost na SŠGT Radenci

V dvorani Dijaškega doma v Radencih je bilo v petek, 21. decembra dopoldne, izredno slovesno. Pripravljena je bila slovesnost ob prazniku Dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije (ki ga bomo sicer praznovali 26. decembra !), so se pa dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ob tem predstavili s kulturnim programom nekdanjim delavkam in delavcem te šole oziroma sedaj upokojenkam in upokojencem.

Po odigrani himni so se pred bližajočim državnim praznikom nastopajoči dijakinje in dijaki kar pred vsemi vprašali: kakšni smo Slovenci ? In istočasno njih odgovor: »Velja, da smo delovni in pošteni, da smo gostoljubni, da cenimo svoj jezik in kulturo, da poznamo tuje jezike. A hkrati smo tudi zavistni in sebični, z ničemer zadovoljni, še najmanj s svojo domovino. Ko nas pri pouku vprašajo, kje se vidimo v prihodnosti, večina nas dijakov pove, da bi radi šli v tujino, da bi imeli službo v tujini in podobno...« Povedali so še marsikaj ter recitirali ( Tu je moj dom, Bodi zdrava domovina, Ko bom tih in dober), a ob zaključku nastopa jih je preveval optimizem: »Naj vse ovire postanejo premostljive; vse, kar je predaleč - dosegljivo; vse, kar je nemogoče - mogoče; vse, kar pa se ne bo uresničilo, naj ostane v duhu upanja, vztrajnosti in poguma !« Vsemu temu je pritrdila v svojem slovesnem nagovoru tudi njihova ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt, ki je še posebej bila vesela prisotnosti nekdanjih poklicnih »sotrpinov« v prvi vrsti.

Sledili so si nastopi in predstavitve posameznih dijakinj in dijakov, njih skupin ali kar celotnega oddelka, kar sta spretno povezovali dijakinji Nina Hari in Anja Lang: 4. Ta razred (karaoke Jelenček Rudolf), 2. Ta in 2. Tb razred (predstavitev ekskurzije po Primorski), reperja iz 2. ab razreda, spretnosti z žogo je prikazal Atanas Yankov Milkov iz 1. a razreda, predstavitev projekta FlagShip dijakov 4. TA in 4. Pt, harmonikarja Polona in Žan, razmišljanje o praznikih Sare in Žige iz 3. ab razreda, zgodba o iskalcu dijakov 3. Ta in 3. Tb ter za konec voščila za Božič in novo leto v različnih jezikih sveta.

Upokojenke in upokojenci, nekdaj zaposleni na SŠGT Radenci, so bili povabljeni v prostore šole, kjer jim je ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt izrekla dobrodošlico, jim voščila za prihajajoče praznike ter jim izročila knjižno darilo: knjigo o izvedbi mednarodnega projekta FlagShip. Sledilo je skupno kosilo, ki so ga pripravili ter postregli dijakinje in dijaki pod mentorstvom svojih učiteljev: Zdenke Mesarič, Dušana Zelka in Petra Pertocija. Po odličnem kosilu s pecivom se je v imenu vabljenih upokojenk in upokojencev zahvalila dijakinjam in dijakom ter njihovim učiteljem nekdanja slavistka Pavla Šmid, ki je izrekla posebne čestitke mladim tudi za izvedeni kulturni program.



Več v Kultura in izobraževanje