Slovenski umetniki znova uspešni na svetovno znani razstavi v pariškem Louvru

Maruši Štibelj nagrada strokovne žirije na letošnjem Salonu SNBA

Prlekija-on.net, sobota, 22. december 2018 ob 13:52
Slovenski umetniki v Parizu

Slovenski umetniki v Parizu

Veseli in zadovoljni so se iz francoske prestolnice Pariza, vrnili slovenski umetniki, ko so nastopili na 157. mednarodni razstavi z več kot 600 umetnikov iz celega sveta. Tretjič zapovrstjo so namreč delegacije slovenskih umetnikov bile deležne priznanj in nagrad, tokrat je namreč slikarka Maruša Štibelj prejela nagrado strokovne žirije. Prestolnica Francija je med 13. in 16. decembrom gostila eno največjih in najodmevnejših mednarodnih razstav v Evropi. Šlo je za 157. likovni salonu v znamenitem razstavišču Carruosel du Louvre, pod znano louvrsko piramido, ki ga v Parizu pripravljajo od leta 1861, in kjer je bila leta 1725 pripravljena prva razstava pod okriljem Akademije lepih umetnosti. Na njem je kot prva Slovenka že leta 1892 razstavljala Ivana Kobilca, letos pa se je predstavilo enajst slovenskih umetnikov.

S svojimi umetninami so se predstavili v družbi z več kot 600 slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov. Kot veleva tradicija, je mednarodni salon francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA) tudi letos potekal sredi decembra. Sam Salon sta pospremila tudi dva kataloga - splošni katalog z objavljenimi deli vseh 600 umetnikov in katalog z objavljenimi deli slovenskih umetnikov. Slovenski del razstave si bo po vrnitvi iz Pariza, mogoče ogledati tudi januarja 2019 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Na letošnjem Salonu SNBA (Societe Nationale des Beaux Arts), ki ga je odprl predsednik Republike Francije Emmanuel Macron, so tako Slovenijo zastopali likovni ustvarjalci: Klavdij Tutta, Klementina Golja, Kaja Urh, Ludvik Pandur, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Jaka Bonča, Metka Kavčič, Igor Orešič, Zdravko Luketič in Žan Prešeren.

Mimogrede, na lanski 156. mednarodni razstavi v Parizu, ko je nastopilo deset umetnikov iz Slovenije, sta dva prinesla visoki priznanji, ki jih je dodelila 6-člansko žirijo umetnikov in kritikov. Kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, Branimir Ritonja pa bronasto medaljo za fotografijo z naslovom Arnuša. In ni nobeno presenečanje, da je priznanje prišlo tudi letos. Sicer za vsakega umetnika je že nastop na takšnem dogodku velik uspeh.Več v Kultura in izobraževanje