Vesela je čestitk župana in predsednika upokojencev

Marija Žnidarič iz Žihlave obeležila lep življenjski jubilej, 90. rojstni dan

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. december 2018 ob 09:32
90 let Marije Žnidarič

90 let Marije Žnidarič

Tako kot je že vrsto let običaj v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, ko odgovorni obiskujejo in obdarijo jubilante, so tamkajšnji župan Anton Slana, ter predsednica in aktivistka KO RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Cvetka Fiala in Rozina Kraner, obiskali in obdarili Marijo Žnidarič, ki je tik pred iztekom leta 2018 obeležila 90. življenjski jubilej. Kot nam je povedala je bila obiska nadvse vesela. Po čestitkah, izročenih darilih in zapeti Zdravljici, v kateri so sodelovali tudi hčerka Marija z življenjskim sopotnikom Darkom, in sin Franc z ženo Zdenko, je ob bogato obloženi mizi, ki jo je pripravila njena snaha Zdenka, sledil prijeten klepet in druženje. Ob kramljanju ji je lepo čestitko za jubilej prinesel še poštar, poslala pa sta ji jo predsednik in tajnica DU Sv. Jurij ob Ščavnici Marjan in Jožica Korelc.

Slavljenka Marija, ki je bila rojena v družini štirih otrok, 19. decembra 1928, v Ižakovcih v Prekmurju, nam je razkrila marsikaj zanimivega iz svojega življenja. Že zgodaj, po končani šoli, je šla za služkinjo v Maribor, kjer je bila služkinja pri zdravniku dr. Karleku Korošcu, ki je bil doma iz Dragotincev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Med drugim je devet let skrbela tudi za zdravnikovo hčerko Jasno, katere mama je nastopala v gledališču kot Prleška Micka. Slišali smo jo vsako nedeljo opoldan, ko je na Radiu Maribor potekala priljubljena humoristična oddaja Mariborski Radijski feljton. V Mariboru je spoznala moža Franca, ki je po mestu razvažal kruh in druge pekovske izdelke, in se leta 1956 v Beltincih poročila. Kaki dve leti sta živela v Rušah, nato pa sta se odpravila na Francovo domačijo v Žihlavo, na kateri sta vseskozi kmetovala. V družini so se jima rodili trije otroci, od katerih živita Marija in Franc, ki imata svoji družini in jo razveseljujejo vnuki Vesna, Tadeja, Klemen in Saša. Njim pa se je pridružil pravnuk Max. Vesela je, da si je sin Franc doma, z Zdenko ustvaril družino in tako ni osamljena. Ker je sorazmerno zdrava, tudi bistrega duha, še vedno, ko ni snahe Zdenke, vodi gospodinjstvo. Ob tem rada bere ter posluša radio.

Pomagala pri izgradnji Planiške skakalnice

Kot zanimivost nam je povedala, da je delala pri izgradnji Planiške skakalnice, kjer ji je bil delovodja znani skakalec Janez Polda. Tedaj je kuhala delavcem, ki so opravljali zemeljska dela na ureditvi 30 metrske skakalnice. Iz Mojstrane do delovišča v Planici, se je vozila s kolesom. Čeprav sta z možem imela veliko dela pri vodenju kakih 6 ha velike kmetije, je Marija našla čas za družabnost. Tako je vseskozi pela v cerkvi, 15 let pa tudi v Mešanem pevskem zboru DU Sv. Jurij ob Ščavnici Jakob Šešerko. Še danes pa rada zapoje v cerkvi, ko se oglaša ljudsko petje. Vesela je, da jo sin ali snaha vsako nedeljo peljeta k sv. Maši, kjer po potrebi pred mašo vodi molitev. Ob kmetovanju jim je bilo najbolj hudo, ko je bila obvezna oddaja, ko so jim pobrali večino pridelkov, da skoraj sami niso imeli kaj jesti. Če nisi izpolnjeval obvezne oddaje je sledil zapor, končno pa tudi zaplemba posesti. Ker sta mlada gospodarja Franc in Zdenka zaposlena, nimajo več živine in prašičev.

Marija je sicer svoje praznovanje življenjskega jubileja zaključila z druženjem v Gostilni Šenekar v Spodnjih Ivanjcih, kjer je z njo slavilo kakih 50 njenih sorodnikov, sosedov in prijateljev.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno