Še zadnji obiski Božička v letošnjem letu

Na sveti večer ob božičnem drevesu in jaslicah

Filip Matko Ficko, torek, 25. december 2018 ob 10:15
Za vse so bila pripravljena darila

Za vse so bila pripravljena darila

Šega svetega večera je znana tudi po Sloveniji. Na dan pred božičem se v osrednjem družinskem prostoru postavi božično drevo - smrečica s številnimi okraski (nekoč le smrekova vejica v boghovem kotu !), na veje pa se je včasih obešalo domače sadje. Pod božično jelko se je običajno postavilo jaslice, pa tudi darila (ki jih je prinesel Jezušček !). Ob določeni uri zvečer je gospodar celo družino povabil v osrednji prostor, vrata pa je običajno odprl najmlajši član družine. Prostor je bil v temi, gorele so le svečke na božični smrečici. Zbrana družinica je zapela katero izmed božičnih pesmi, razdeljena so bila darila, nato pa je sledila še slovesna božična večerja.

Vsega tega so se lahko spomnili na sveti večer v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec Trate v Radencih. V osrednjem bivalnem prostoru so že nekaj dni prej postavili ter okrasili božično drevo, pod njega pa skrbno uredili jaslice ter še razkošen travnik za ovčke. Zvečer jih je s svojim obiskom presenetil še Božiček, ki je imel v spremstvu dva palčka. Varovanke in varovanci so povedali nekaj recitacij, zapeli nekaj pesmic in Božiček jim je razdelil darila. Že prej pa sta palčka vsem delila piškote.

Božiček je vsem voščil lep sveti večer ob slovesni večerji ter jih opomnil, da naj pišejo še dedku Mrazu, ki bo pred koncem koledarskega leta tudi z darili hodil naokoli.

Foto: Marija Erveš



Več v Družabno