Od danes do novega leta dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov

Prlekija-on.net, sreda, 26. december 2018 ob 18:23
Petarde

Petarde

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, tiste, ki se pirotehničnim sredstvom preprosto ne morejo odreči, policisti pozivajo k uvidevni, predvsem pa pravilni rabi pirotehnike. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč lahko povzroči telesne poškodbe, vznemirja živali, onesnažuje okolje ter povzroča materialno škodo.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Spodaj se nahaja tudi video o kategorijah pirotehničnih sredstev.

Kaj je dovoljeno in kaj ne?

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Kupci in uporabniki naj ognjemetne izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku.

Bodi zvezda, ne meči petard

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih kot tudi represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Tako tudi letos sodelujejo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov. Letošnjo preventivno akcijo podpira tudi smučarka Ilka Štuhec, vrhunska športnica zaposlena v policiji.

V času od 1. decembra 2017 do 10. januarja 2018 so policisti PU M. Sobota prejeli (v oklepaju so primerjali podatki za leto prej) 14 (25) prijav v zvezi uporabe pirotehničnih sredstev. Ugotovljene so bile 4 (6) kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. V zvezi s pirotehničnimi izdelki je bila opravljena ena hišna preiskava. Podana je bila kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1 zaradi samopoškodbe in ena kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Izsiljevanja po 213. členu KZ-1 ter eno poškodovanje tuje stvari. Policisti so v navedenem obdobju zasegli 123 (551) kosov petard.

V času do sedaj v letu 2018 so policisti prejeli 4 prijave v zvezi z uporabo pirotehničnih izdelkov. Vendar ob prihodu policistov na kraj se v teh primerih ni dalo izslediti storilcev, nekateri prijavitelji pa niso vedeli povedati od kod prihajajo poki.

1. januarja 2018 so policisti PP Gornja Radgona obravnavali primer hude telesne poškodbe, ko je ena izmed izstreljenih raket v predel očesa zadela občana, ki je raketo izstrelil.Več v Črna kronika

Motorist je padel, foto: PGD Ljutomer

Motorist se je pri padcu huje poškodoval

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 07:44
Prometna nesreča

Motorist padel in se poškodoval

nedelja, 14. julij 2024 ob 22:34