V Sloveniji smo priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož

Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje

Prlekija-on.net, četrtek, 10. januar 2019 ob 15:57
Pinože na prenočišču na območju Bohorja v zimi 2004/2005, foto: Tomaž Mihelič

Pinože na prenočišču na območju Bohorja v zimi 2004/2005, foto: Tomaž Mihelič

V Sloveniji smo po 10 letih spet priča veličastnim prizorom zbiranja več kot dvomilijonske jate pinož - ptic severnih krajev. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje, sporočajo iz DOPPS - Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

V zadnjih dveh tednih so na društveni Ornitofon dobili več klicev prebivalcev Zasavja o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in pozno popoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji in ogledu fotografij ter video materiala, so ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož. Gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

Kot pravi Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog DOPPS: "Ko smo prejeli prve klice na društvo, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke."

Pinoža (Fringilla montifringilla) je ptica severnih krajev, pri nas je redna zimska gostja, ki se lahko pozimi pojavi v precej velikem številu. Naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir.

Za tak pojav morajo biti izpolnjeni določeni pogoji

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih, ter da je ta zelo dostopen, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega. Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega po navadi botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti kot so oster mraz in sneg na severu ter jugu, kar ptice zadrži na določenem območju.

"V letošnji zimi lahko rečemo, da imamo invazijo večjega obsega, ki smo jo v Sloveniji nazadnje imeli v zimi 2004/2005 na območju Bohorja ter v zimi leta 2008/2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic. Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot ogromna reka ptic. Ravno zaradi te specifične lastnosti smo lahko v zimi 2004/2005 ocenili velikost jate na dva milijona osebkov," so zapisali pri DOPPS-u.

Najverjetneje se letošnja jata še vedno skupaj zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker ni opaziti razkropljenih pinož po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004/2005.

Vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili, naprošajo če jim podatke o pojavljanju sporočite na društveni Ornitofon 041/ 712 - 796 ali mail dopps@dopps.si.

Skoraj dvomilijonska jata pinož se v zadnjih dveh tednih zadržuje na območju Zasavja. Video: Irena SvoljšakKomentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Slovenija