Predstavili sejme, ki jih pripravlja Pomurski sejem v letošnjem letu

Na novinarski konferenci so predstavili sejemsko dejavnost v minulem letu ter napovedali sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte, ki jih pripravlja Pomurski sejem v letošnjem letu

Prlekija-on.net, četrtek, 17. januar 2019 ob 17:22
Novinarska konferenca Pomurski sejem

Novinarska konferenca Pomurski sejem

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je v četrtek, 17. januarja, na novinarski konferenci predstavil sejemsko dejavnost v minulem letu ter napovedal sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte, ki jih pripravlja Pomurski sejem v letošnjem letu.

Sejmi v letu 2018

30. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti
4. - 7. 4. 2018

• Število razstavljavcev 160
• 9 sodelujočih držav (Avstrija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Švica, Slovenija)
• Razstavni prostor 8.000 m2
• Število obiskovalcev skupaj s sejmom GREEN 8000

4. Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga
4. - 7. 4. 2018

• Število razstavljavcev 60
• 4 sodelujoče države (Avstrija, Belgija, Slovenija, Češka)
• Razstavni prostor: 1100 m2
• Število obiskovalcev skupaj s sejmom MEGRA 8000

3. Mednarodni sejem sodobnega zdravstva
17. - 19. 4. 2018

• število razstavljavcev: 160
• sodelujoče države: 8 (Avstrija, Danska, Hrvaška, Italija, Monako, Nemčija, Slovenija, Švica)
• razstavni prostor: 7.500 m2
• število obiskovalcev: 4800

56. Mednarodni kmetijsko živilski sejem
25. - 30. 8. 2018

21. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike
25. - 30. 8. 2018

• 1.840 razstavljavcev
• 32 sodelujočih držav
• Razstavne površine: 71.300 m2
• Število obiskovalcev skupaj: 117.000

7. Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja
20. - 23. 9. 2018

• Število razstavljavcev 110
• Število sodelujočih držav 11
• Razstavne površine: 51,000 m2
• Število obiskovalcev: 22.000

Mednarodna strokovna ocenjevanja kakovosti 2018

Na ocenjevanjih kakovosti pod okriljem sejma AGRA in INPAK je v letu 2018 sodelovalo kar 1315 izdelkov s poreklom v 21-ih državah (Avstrija, BiH, Češka, Črna Gora, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Srbija, Švedska, Švica, Turčija), ki jih je prijavilo 433 podjetij.

Mednarodni sejem lovstva in ribištva 12. - 14. 4. 2019

Največji praznik lovstva, ribištva in prijateljevanja z neokrnjenim okoljem v sosedski regiji štirih držav bo v letu 2019 ponujal lovcem, kinologom, ribičem in drugim ljubiteljem narave novosti in ugodne nakupe lovske, kinološke in ribiške opreme, terenska vozila, oblačila, obutev ter druge izdelke za dobro počutje v naravi.

Glavni poudarki spremljajočih razstav in predstavitev bodo na varovanju narave, sožitju narave in človeka, doživljajskem turizmu in izobraževanju mladih. Strokovne prikaze pripravljajo krovne slovenske stanovske organizacije, ki skrbijo za sožitje človeka z naravo ter vzgojo mladih generacij naravovarstvenikov.

Lovska zveza Slovenije se bo predstavila na osrednjem razstavnem prostoru z različnimi razstavami in stanovskim dogajanjem. Vrhunec strokovnega druženja bo 11. Slovenski lovski dan, tradicionalno srečanje, namenjeno ozaveščanju javnosti o pomenu lova, lovstva in trajnostne rabe naravnih virov. Lovska zveza Slovenije organizira državno tekmovanje v oponašanju jelenjega rukanja, dogajanje pa bodo popestrili tudi nastopi lovskih rogistov in pevskih zborov ter predstavitve lovskih psov. V soboto, 13. aprila 2019, organizira Lovsko kinološko društvo Maribor Državno razstavo psov vseh lovskih pasem - CAC.

Zavod za gozdove Slovenije bo sodeloval z razstavnim prostorom, na katerem bodo poudarili Lovišča s posebnim namenom. Predstavila se bo Strelska zveza Slovenije, ki bo obiskovalcem omogočila streljanje z zračnim orožjem. Svoje dejavnosti bo prikazala Kinološka zveza Slovenije. Prisotna bo Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed.

Ribičem bodo razen pestre prodajne ponudbe namenjene strokovne razstave, predstavitve kastinga, ribolovnega turizma, strokovne literature in filmov, ribiških družin in njihovih revirjev, slovenskega ribogojstva ter projekta Slovenski ribiški produkt.

Sejem bo ob zanimivih razstavah in tehtnih strokovnih dogodkih popestrilo vsakodnevno poučno in zabavno dogajanje. Predstavljeno bo izdelovanje lovskih pušk. Vabile bodo pokušnje lovskih jedi. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v streljanju z lokom in z zračnim orožjem. Na sporedu bo tradicionalno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Drugič zapovrstjo bo potekalo mednarodno ocenjevanje divjačinskih salam.

Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi 12. - 14. 4. 2019

Sočasno s sejmom lovstva in ribištva bo sejem NATURO povezal obiskovalce z drugimi oblikami druženja z naravo. Ljubiteljem narave in naravnega bo ponujal zamisli, opremo, izdelke in napotke za potepe in dejavnosti v neokrnjenem okolju. Na živahen in neposreden način bo predstavil zelene turistične destinacije, privlačno, trajnostno usmerjeno ponudbo ter ideje za aktivne počitnice ali izlete v naravi. Ponudil bo pohodniške in planinske ture ter rekreacijske in turistične potenciale gozdov. Vabil bo na taborjenje, k rekreativnim in adrenalinskim športom v naravi, k razvajanju v naravnih zdraviliščih. Da bo dogajanje na sejmu okusno in zabavno, bodo poskrbeli ponudniki slovenskih turističnih kmetij. Družile bodo predstavitve aktivnosti v naravi, rekreativnih dejavnosti v prostem času, pokušine in prodaja regionalnih kulinaričnih dobrot. Telesa in duha bo sejem NATURO oživljal z delavnicami zdravilskih in meditativnih praks.

Novost sejma bo obogatitev razstavnega programa s predstavitvijo sonaravnega bivanja. V tem okviru bodo obiskovalcem na voljo prikazi naravne gradnje, opreme za dom, vrtnarjenja in urejanja okolice.

Turistična zveza Slovenije pripravlja osrednjo predstavitev. Pod njenim okriljem bodo svojo dejavnost in ponudbo predstavila regijska ter številna lokalna turistična društva iz celotne Slovenije. Poskrbela bodo za živahno sejemsko vzdušje, obiskovalcem pa predstavila turistične znamenitosti in ponudila v pokušnjo izvrstne kulinarične lokalne posebnosti.

Svojo dejavnost bo predstavila Planinska zveza Slovenije. Na planinska doživetja bodo obiskovalce vabila planinska društva ter planinske koče in domovi. Planinska založba bo nudila izbor vodnikov, zemljevidov in ostalih edicij, ki jih bo možno tudi kupiti.

V okviru predstavitve Slovenske vojske se bodo vsak dan predstavili vrhunski športniki Športne enote Slovenske vojske. Na sejmu bodo na razpolago tudi vse informacije o možnostih vključevanja v Slovensko vojsko in predstavitve različnih vojaških poklicev. Obiskovalci se bodo lahko pomerili tudi v streljanju na simulatorju z vojaško puško.

Razstava »Avto-moto klasika« 12. - 14. 4. 2019

Sočasno s sejmi LOV, RIBOLOV in NATURO bo razstava »AVTO-MOTO KLASIKA« predstavljala varovanje tehnične dediščine kot pomemben del trajnostnega turizma in varovanja okolja. Mednarodna razstava, ki je razstavnega in prodajnega značaja, je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

Mednarodni kmetijsko živilski sejem 24. - 29. 8. 2019Na prvi seji programskega sveta 57. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA, ki je potekala v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni 30. 11. 2019, je mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, predal predsedniško mesto v programskemu svetu sejma AGRA dr. Aleksandri Pivec, ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

Najpomembnejši poudarki sejma AGRA v letu 2019 bodo na digitalnem in preciznem kmetijstvu, digitalizaciji v agroživilstvu in drugih novih tehnologijah, na mednarodnem gospodarskem sodelovanju, generacijski pomladitvi, hrani iz naše bližine, ekološkem kmetijstvu in krožnem gospodarstvu.

Več kot 1800 razstavljavcev bo ponudilo najboljše informacije in izdelke s področja tehnologij za pridelavo in predelavo. Obiskovalci bodo lahko videli, otipali in preizkusili vrhunsko tehniko in mehanizacijo za kmetijstvo, gozdarstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in predelavo živil. Okusili bodo lahko najboljše, kar ponujajo kmetje, živilci in vinarji iz Slovenije in sveta. Prikazani bodo programi embalaže, sodobnih kmetijskih gradenj, orodij in opreme, klimatizacijske tehnike, izrabe obnovljivih virov energije pa tudi izdelki domače in umetnostne obrti.

Sobota bo dan Pomurja, oračev in mladih kmetov, nedelja dan podeželske mladine, čebelarjev, gozdarjev in gozda ter kmetijske tehnike. Ponedeljek bo dan živilcev, govedorejcev, veterinarjev, Porabja in semenarjev. Torek bo posvečen sadjarjem, Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, konjerejcem, vinogradnikom in vinarjem, turističnim kmetijam in Madžarski. Sreda bo dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, kmetijsko živilskega šolstva, rejcev drobnice in dan avstrijske Štajerske. V četrtek pa bodo na svoj račun prišli podaniki naravnih parkov, ekološkega kmetijstva, sejemskih vrtov in pridelovalci zelenjave.

Tradicionalno bodo sejem spremljale strokovne razstave avtohtonih pasem domačih živali, goveje živine, konj, drobnice, prašičev, perutnine, malih živali in rib. Obiskovalce bodo očarali vzorčni nasadi avtohtonih in tradicionalnih sort kmetijskih rastlin, permakulturno - biodinamični vrt s hiško iz slamnatih bal, učni poligon Zeleni dragulji narave s prikazom krožnega gospodarstva, z vrtninami, hmeljem, industrijsko konopljo, dišavnicami in zelišči ter seveda vse bogatejši gozdno parkovni nasad s sejemsko učno gozdno potjo. V vzorčne vrtove bodo vabile praktične delavnice, na maneži se bodo vrstile revije in predstavitve živali in njihovih rejcev.

Sejem AGRA bo pristno družaben s srečanjem mladih kmetov, 21. državnim sekaškim tekmovanjem lastnikov gozdov, 51. srečanjem ob dnevu avstrijske Štajerske, s tekmovanji v plesanju polke in v vlečenju vrvi, z nogometno tekmo slovenske vinske reprezentance, s srečanjem sommelierjev, vinskih vitezov, 10. srečanjem starodobnikov Steyr ter številnimi zanimivimi aktivnostmi za otroke.

Da bo AGRA v letu 2019 ponovno najpomembnejši tovrstni dogodek v tem delu Evrope, pritrjujejo tudi anketne raziskave. Kar 96,8 % razstavljavcev je potrdilo da je sejem zanje poslovno uspešen. Ob vse večjem interesu novih podjetij za predstavitve, pa je sodelovanje v letu 2019 zagotovila tudi velika večina sedanjih partnerjev. Med 117.000 obiskovalci se jih kar 71% ukvarja s kmetijstvom, 72 % pa jih je na sejmu našlo vse tisto, kar so iskali. Nenazadnje je tudi obisk iz tujine (kar 23 % obiskovalcev) odličen pokazatelj mednarodnega pomena sejma AGRA.

Program strokovnih ocenjevanj kakovosti 2019

Objektivnost strokovnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA zagotavlja sestava strokovnih komisij, v katerih ocenjujejo priznani domači in tuji ocenjevalci kakovosti s potrjeno licenco. Nagrade so zato odlično orodje za trženje in tržno komuniciranje. Najboljšo priložnost za to pa ponuja Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA s svečano podelitvijo priznanj, možnostmi za pokušnjo izdelkov ter kataloško objavo rezultatov v tiskani in spletni obliki.

40. Mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov
15. maj (sveže meso)
12. junij (mesni izdelki)

33. Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov
4. - 7. junij 2019

23. Mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 1
18. junij 2019

45. Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona
14. - 18. julij 2019

17. Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo
6. avgust 2019

39. Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme
22. - 23. avgust 2019

Pod okriljem Pomurskega sejma je letos že bila okronana 23. Vinska kraljica Slovenije.



Več v Gospodarstvo