Občina Ljutomer pojasnjuje postopke povezane s staro šolo pri Mali Nedelji

Občina navaja, da navedbe moža lastnice objekta Maksimiljana Gošnjaka, da Občina Ljutomer noče prodati zemljišč za izvedbo projekta, ne držijo.

Prlekija-on.net, torek, 22. januar 2019 ob 11:234
Stara šola Mala Nedelja

Stara šola Mala Nedelja

Pred dnevi smo pisali o zgodbi stare šole pri Mali Nedelji, pri kateri so pred letom in pol postavili gradbene odre, vmes se ni zgodilo praktično nič, sedaj so odre pospravili. Tema je v času volilne kampanije pred lokalnimi volitvami bila tudi aktualna tema večine političnih strank, katere sedaj sestavljajo večino v novem ljutomerskem občinskem svetu. Občina Ljutomer nam je sedaj podala izjavo, v kateri podajajo pojasnila glede postopkov povezanih s staro šolo ter zanikajo navedbe moža lastnice objekta Maksimiljana Gošnjaka, da Občina Ljutomer noče prodati zemljišč za izvedbo projekta. Izjavo v celoti objavljamo spodaj.


V preteklih dneh je bilo v javnost posredovanih veliko netočnih informacij povezanih s staro šolo pri Mali Nedelji, zato smo dolžni pojasniti postopke, ki jih je v preteklosti izvedla Občina Ljutomer.

Občina Ljutomer je leta 2004 stavbo s kupnino (en slovenski tolar) prodala Bojani Gošnjak iz Ljutomera, ki se je zavezala, da bo stavbo najpozneje v petih letih obnovila, kar se do danes ni zgodilo. Leta 2009 je ljutomerski občinski svet sprejel sklep, da se stavba, ker lastnica ni poskrbela za obnovo, vrne Občini Ljutomer, vendar lastnica ni hotela podpisati pogodbe o vračilu. Bojana Gošnjak se ni odzivala na dopise Občine Ljutomer, prav tako se na to temo ni niti enkrat osebno oglasila na sedežu Občine Ljutomer.

Bojana Gošnjak je septembra 2017 na Občino Ljutomer posredovala ponudbo za odkup zemljišč ob stavbi stare šole pri Mali Nedelji, ki so po zamenjavi zemljišč s Splošno kmetijsko zadrugo Ljutomer-Križevci prešle v last Občine Ljutomer. Na podlagi sklepa občinskega sveta Občine Ljutomer se je prodaja zemljišč uvrstila v načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Ljutomer. Izvedla se je parcelacija, stroške v višini 303,80 evra pa je pokrila Občina Ljutomer. Po odmeri zemljišč s strani Bojane Gošnjak uradno ni bilo več interesa za nakup.

Marca 2017 je Bojana Gošnjak naslovila na Občino Ljutomer predlog za odpust obveznosti iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za objekt stare šole. Dolg je znašal več kot 8.000 evrov, ker pa na odločbe o odmeri nadomestila ni bilo pritožbe, so postale dokončne in pravnomočne. Finančna uprava Republike Slovenije je pričela peljati postopek izterjave terjatve. Na to temo smo, o čemer smo Bojano Gošnjak tudi obvestili, maja 2017 opravili razgovor na Finančnem uradu v Murski Soboti, kjer so povedali, da so dolžnici podali informacijo glede možnosti poravnave zapadlih davčnih obveznosti. Poravnana dolga je bil pogoj, da bi Bojana Gošnjak lahko odkupila zemljišča ob stari šoli. Občina Ljutomer žal nima podlage in možnosti za odpust oz. odpis dolga.

Občina Ljutomer je 22. februarja 2017 podjetju Graro d.o.o. izdala lokacijsko informacijo, v kateri so navedeni pogoji za posege v stavbo stare šole pri Mali Nedelji, 6. novembra 2018 pa stranki Gordani Jerkič soglasje za postavitev gradbenega odra ob stavbi. Dne 18. oktobra 2018 smo tudi prejeli klic Damijana Herica, ki je po elektronski pošti poslal predstavitveno brošuro za ureditev oskrbovanih stanovanj v objektu stare šole. Damijana Herica smo v telefonskem pogovoru obvestili, da Občina Ljutomer izdaja mnenja k skladnosti in projektne pogoje le na podlagi projektne dokumentacije, ki pa je do danes nismo prejeli.

Zato navedbe moža lastnice objekta Maksimiljana Gošnjaka na spletnem portalu Prlekija-on.net (https://www.prlekija-on.net/lokalno/20037/obnova-stare-sole-pri-mali-nedelji-spet-padla-v-vodo.html), da Občina Ljutomer noče prodati zemljišč za izvedbo projekta, ne držijo. Zemljišče je v načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem in v kolikor bi bil s strani lastnice bivše osnovne šole ali s strani investitorja izkazan resen interes, bi izvedli potrebne postopke za prodajo.



Več v Gospodarstvo