Krivolovca pobila ogroženo veliko uharico

Dan pred božičem sta dva lovca na krut način ubila zavarovano sovo veliko uharico. Policija primer preiskuje.

Prlekija-on.net, sreda, 23. januar 2019 ob 11:53
Velika uharica, foto: Tomaž Mihelič

Velika uharica, foto: Tomaž Mihelič

V mesecu decembru 2018 so bili na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) seznanjeni s primerom nezakonitega uboja zavarovane sove velike uharice (Bubo bubo). Kot so sporočili, sta lovca LD Mislinja z zračno puško najprej ustrelila, nato pa še s palico pokončala našo največjo sovo. O tem krutem dejanju sta bila obveščena tudi Zavod za gozdove Slovenije ter Lovska družina Mislinja.

Primer so prijavili na policijsko postajo Slovenj Gradec. Preiskava na policiji še poteka.

Kot navajajo, sta brezvestana lovca s tem krutim dejanjem kršila 342. člen Kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter Zakon o ohranjanju narave.

Seznanjeni so bili, da je bilo vodstvo LD Mislinja o primeru krivolova obveščeno in da je lovska družina na to temo celo organizirala poseben sestanek. Zaključki sestanka pa niso znani.

Velika uharica je naša največja sova, ki čez krila meri do 180 cm. V Sloveniji je maloštevilna vrsta, pri nas gnezdi okoli 100 parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto.

Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS: »V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo izničila na tak način«.

Ob tem žalostnem dogodku iz DOPPS še sporočajo, da se v Sloveniji primeri nezakonitega lova ubijanja ptic očitno dogajajo pogosteje kot smo predvidevali doslej. Primere je izredno težko odkriti saj se dogajajo zelo razpršeno. Poleg tega takšna dejanja med ljudmi pogosto niso prepoznana kot prekršek, ki bi ga bilo potrebo prijaviti. Zato pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da jim ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.



Več v Črna kronika