Zbudili smo se v najhladnejše letošnje jutro

Kot napoveduje Arso pa po mrazu sledi odjuga

Prlekija-on.net, sobota, 26. januar 2019 ob 11:38
Ledene sveče

Ledene sveče

Vremenska postaja Cven je v soboto, 26. januarja, izmerila najnižjo letošnjo temperaturo. Po podatkih postaje je ob 5:22 temperatura znašala -9,9 °C, rosišče pa je bilo pri -11,1 °C ob 5:30. Jutra so bila po vsej državi hladna, saj se je v petek zvečer v večjem delu države razjasnilo, zato je bila sobotna jutranja temperatura marsikje najnižja v letošnji zimi. Ta se je gibala od -13 do -6, predvsem v alpskih dolinah in na planotah Notranjske pa se je spustila do -17 °C. V mraziščih je bilo še za nekaj stopinj hladneje.

Temperature so tokrat bile spet primerne za poskus z vročo vodo, ki smo ga izvedli pred dvema letoma.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo popoldne sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 3 °C.

Po mrazu sledi odjuga

Kot napoveduje Arso pa po mrazu sledi odjuga. V nedeljo bo sprva delno jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Proti večeru se bodo v hribovitih krajih zahodne Slovenije začele pojavljati padavine, pod okoli 700 m nad morjem kot rahel dež. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -4, najvišje dnevne od 0 do 7 °C.

Animacija:
Napoved (ECMWF) temperature in smeri vetra nad Evropo v prihodnjih treh dneh na višini okoli 700 m. Hladno zračno maso, ki se zadržuje nad srednjo Evropo in Balkanom, bo nadomestila bolj mila zračna masa iznad Atlantika. Pri nas se bo segrelo za 10 °C. Razlog za izrazito odjugo bosta ciklonski območji nad srednjo Evropo in severnim Sredozemljem. V ponedeljek bo zahodno in srednjo Evropo znova preplavil hladnejši zrak.



Več v Narava