Bobri na Blaguškem potoku gradijo še en jez

Sedaj gradijo že drugi jez, približno 30 metrov višje od tistega prvega

Prlekija-on.net, nedelja, 27. januar 2019 ob 08:58
Delo bobra na Blaguškem potoku

Delo bobra na Blaguškem potoku

Pred dnevi smo pisali o bobrih, ki so se v zadnjih letih zelo razširili po Sloveniji, tudi v naših koncih. Tu so jih pred kratkim opazili oz. njihovo delo, na Blaguškem potoku, kjer so nedaleč od jezu Blaguškega jezera, zgradili pravi majhni jez, ki je zgrajen iz debel in vej v okolici, od bobra podrtega drevja in grmovja, v višino kakega metra in pol. Utrdil ga je tako, da se je za jezom dvignila vodna gladina v višino, kolikor segajo brežine potoka, tako da se voda že razliva po okolici potoka.

Sedaj nam je tudi Milan Mikl poslal nekaj fotografij dela bobra na Blaguškem potoku ter zapisal, da bobri sedaj gradijo že drugi jez, približno 30 metrov višje od tistega prvega.

Ob tem še dodajamo nekaj fotografij župana Občine Razkrižje, Stanka Ivanušiča, ki je na svojem Facebook profilu, kjer že dlje časa poroča o aktivnosti bobrov na območju Razkrižja, objavil nekaj svežih fotografij dela bobra iz preteklih dni. Zapisal je, da so bobri v tem času med Muro in Murico (Ščavnico) zelo dejavni. Sicer so pa na Razkrižju med drugim lani prvič obeležili mednarodni dan bobra, o čemer smo že pisali. In glede na množično pojavnost bobra tudi drugod, bo podobnih izobraževalnih dnevov verjetno kmalu še več, tudi v drugih krajih, kjer se bodo vsi lahko seznanili o tem arhitektu v naravi.



Več v Narava