Ugotovili 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo

Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon je 120 evrov

Prlekija-on.net, četrtek, 31. januar 2019 ob 12:31
Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

V času od 14. in 27. januarja 2019 so policisti po vsej Sloveniji pogosteje nadzirali ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. V času trajanja preventivne akcije so policisti Policijske uprave Murska Sobota ugotovili 165 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo.

Če telefonirate, medtem ko vozite, slabše zaznavate okolico in dogajanje v prometu, počasneje se odzivate na prometno signalizacijo, zavorni čas in pot pa se bistveno podaljšata. Vse to poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Policisti svetujejo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oz. pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov. Globa za voznika motornega vozila, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon je 120 evrov. Voznika, ki za vožnjo ne potrebuje vozniškega dovoljenja (npr. kolesar), pa se za telefoniranje med vožnjo kaznuje z globo 40 evrov.

Policisti bodo z aktivnostmi in nadzori glede uporabe mobilnih telefonov med vožnjo nadaljevali tudi v prihodnje.

Zato svetujejo: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Črna kronika