Potrjen prvi primer bolezni trihomonoze pri zelencih

Potrdili so prvi primer bolezni trihomonoze pri zelencih letos. Ljudem zaradi potrjene bolezni svetujejo še posebno previdnost pri hranjenju ptic.

Prlekija-on.net, petek, 22. februar 2019 ob 20:25
Zelenec, foto: Maks Sesler

Zelenec, foto: Maks Sesler

V začetku februarja so na ornitofon Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) dobili klic zaskrbljene ljubiteljice ptic, ki je pri zelencih na svojem vrtu opazila zelo nenavadno obnašanje in nekaj poginulih ptic. En poginuli osebek so odpeljali na Inštitut za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, kjer so ptico pregledali in ugotovili okužbo z zajedavcem T. gallinae.

Infekcija se lahko pojavi zaradi okužene hrane ali vode ali z neposrednim stikom med pticami. Prizadene lahko ptice vseh starosti. Večina najdenih poginulih ptic je bila najdena ravno ob krmilnicah ali napajalnikih z vodo.

Okužba z zajedavcem T. gallinae se je tako kot v lanskem letu tudi letos pojavila pri zelencih. "Zato vsem ljudem, ki imajo krmilnice in napajalnike z vodo za ptice, priporočamo in svetujemo, da redno, večkrat dnevno v napajalnikih menjate vodo. Priporočamo tudi, da posodo ob menjavi vode zamenjate, prazno pa pustite, da se posuši ali jo razkužite z razkužilom, ki ga dobite pri veterinarju. Trichomonas gallinae za preživetje potrebuje vlažno okolje, zato so napajališča zelo pogosto mesto okužbe ptic," navajajo pri DOPPS.

Ker se bolezen med pticami lahko zelo hitro širi, priporočajo, da ob opaženem poginu zelencev ali drugih ptic napajalnike in krmilnike umaknete do naslednje sezone. Bolezen se sicer iz ptic ne prenaša na ljudi.

Če ste opazili številčnejše pogine zelencev ali drugih vrst ptic ter neobičajno obnašanje, prosijo, da jim to sporočite na ornitofon (041 712 796, dopps@dopps.si) ali stopite v stik z Nacionalnim veterinarskim inštitutom (01 477 92 40, interna št. 251).



Več v Slovenija