Jürek premagal zimskega demona Rabolja

V torek se je na ptujskem Mestnem trgu v družbi kurentov odvil dvoboj Jüreka in Rabolja

Prlekija-on.net, sreda, 27. februar 2019 ob 07:56
Jürek in Rabolj

Jürek in Rabolj

Predstavitve etnografskih likov na Ptuju so v polnem teku. V torek se je na ptujskem Mestnem trgu v družbi kurentov odvil dvoboj Jüreka in Rabolja. Do 4. marca se bo ob spremstvu kurentov predstavilo še 6 tradicionalnih pustnih likov.

Jürek in Rabolj

Haloški Jürek ali Zeleni Jurij, rastlinska pomladna maska, v katero se našemi fant, je bila na našem območju znana do konca 19.stoletja, v Halozah pa še v prvi četrtini 20. stoletja. Zeleni Jurij, deček, ovit v zeleno rastlinje, je bil v preteklosti na Slovenskem zelo priljubljen. Poznajo ga še na Hrvaškem in ponekod drugod v Evropi. V tem obredu pomladno božanstvo zmaga nad zimo. Sv. Jurij je dal staremu obredju le ime. Obredje se je ustalilo na svetnikov god 23. ali 24. aprila.

Haloškega Jüreka so ponovno oživili v Doleni v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Skupino juračev, ki sedaj nastopajo ob pustu, sestavljajo: Jürek, Rabolj, od štiri do pet plesnih parov, muzikanti in pobirač. Na kmečkem dvorišču se Jürek in Rabolj spopadeta. Po hudem boju je zimski demon Rabolj premagan in pregnan pod Donačko goro. Tega se razveselijo pražnje oblečeni spremljevalci, fantje in dekleta začno plesti in prepevati ter zbirat darove.

Kurent

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove.

Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Pustni lik kurent je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema 19 občin. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič - kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo.

Foto: Stanko Kozel



Več v Družabno