Pet tisoč prostovoljnih ur

Dan odprtih vrat PGD Radenci-Boračeva

Filip Matko, sobota, 23. oktober 2010 ob 12:131
Dan odprtih vrat PGD Radenci-Boračeva

Dan odprtih vrat PGD Radenci-Boračeva

V mesecu požarne varnosti so v soboto, 23. oktobra, med 9. in 17. uro pripravili dan odprtih vrat obnovljenega gasilskega doma v Radencih, ki ga ima na skrbi Prostovoljno gasilsko društvo Radenci-Boračeva.

Za njih je najbolj težko bilo v noči z 22. na 23. april leta 2007, ko jim je zgorela stavba gasilskega doma v velikosti 600 kvadratov ter dva gasilska avtomobila v garaži in oprema gasilcev. Tedaj so škodo ocenili na okrog 400 tisoč evrov. Toda nekaj so pred ognjenimi zublji le rešili ter se podali v obnovo. Doslej je bilo v obnovo vloženih 300 tisoč evrov ter najmanj pet tisoč prostovoljnih delovnih ur gasilcev, njihovih družinskih članov in prijateljev. Tako sedaj s ponosom razkažejo povsem na novo zgrajeno garažo, v njej pa novo gasilsko vozilo: TAM 130 B s cisterno s 4.500 litri vode, kot tudi ohranjeno kombinirano vozilo. Nad povsem novo zgrajeno garažo je izredno lepa društvena dvorana, ki jo bodo lahko koristila za svoje dejavnosti tudi druga društva in organizacije v kraju. V tej dvorani »kraljuje« na steni pred ognjenimi zublji ohranjena slika sv. Florjana, v novi »šank« pa so vzidali ohranjene keramične plošče nekdanje zidane peči.

Danes Prostovoljno gasilsko društvo Radenci-Boračeva beleži 200 udov, imajo pa organizirane tri desetine: člane, mladince in pionirje. V ekipah pionirjev in mladincev sodelujejo tudi dekleta, tako, da gre za mešane ekipe. Vsi so pravzaprav sodelovali pri obnovi 2007 pogorelega doma, a od letos so ponosni na povsem novo fasado. Manjka še ureditev dvoriščnega dela stavbe, pred samo garažo, kjer prav sedaj domača občina ureja zemeljska dela za povsem novo cestno povezavo do zazidljivih površin na nekdanji vaški gmajni.


Več v Zanimivosti