Najmočnejši sunki vetra bodo na severovzhodu presegali hitrost 70 km/h

Veter že odkriva strehe in podira drevesa

Prlekija-on.net, četrtek, 7. marec 2019 ob 19:34
Veter

Veter

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo in oranžni alarm zaradi močnega vetra, saj bodo do prvega dela noči na petek najmočnejši sunki vetra na severovzhodu Slovenije presegali hitrost 70 km/h. Ponoči bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, predvsem v hribovitih krajih na zahodu in jugu bo občasno deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih krajih okoli 3, drugje od 7 do 11 °C.

V petek zjutraj se bo oblačnost trgala. Čez dan bo večinoma sončno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. Še bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 12 do 17 °C.

V soboto in nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo oblačno s padavinami, ohladilo se bo. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja.

Veter odkriva strehe in podira drevesa

Že ponoči je veter povzročal številne preglavice predvsem v okolici Maribora, ko je odkrivalo strehe, podiralo drevesa in telekomunikacijske drogove.

Veter škodo povzroča tudi v četrtek. Ob 14.47 je na Turškem Vrhu, občina Zavrč, močan sunek vetra na drevo odpihnil strešno konstrukcijo z garaže. Gasilci PGD Zavrč so zavarovali kraj in z drevesa odstranili okoli 20 kvadratnih metrov strešne konstrukcije. Ob 14.55 je na Mariborski cesti v Sveti Trojici v Slovenskih goricah močan veter odkril del ostrešja stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Trojica so občanu pomagali prekriti 6 kvadratnih metrov ostrešja.

Ob 15.00 je v Bukovcih, občina Markovci, močan veter odkril okoli 5 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bukovci so razkrito streho pokrili s strešniki. Ob 15.00 se je v naselju Placar, občina Destrnik, zaradi močnega vetra podrlo drevo na cestišče in oviralo promet. Gasilci PGD Destrnik so drevo razžagali, odstranili in počistili cestišče.



Več v Narava