Slovenske županje obiskale Prlekijo in pekle prleško gibanico

Na mednarodni dan žena je potekalo srečanje Kluba županj v občini Ljutomer, snemali pa so tudi oddajo Dobro jutro

Prlekija-on.net, petek, 8. marec 2019 ob 08:291
Slovenske županje v Cezanjevcih

Slovenske županje v Cezanjevcih

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in Skupnost občin Slovenije sta v petek, 8. marca, na mednarodni dan žena, organizirali srečanje Kluba županj v občini Ljutomer. Županja je deset županj slovenskih občin sprejela že zjutraj v vrtcu Cezanjevci, kjer so se odpravile na delavnico peke prleške gibanice. Prleško gibanico jim je pomagala speči Nina Žuman, pekle pa so v posodah Lončarstva Žuman.

Ljutomer je obiskala tudi prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, peko pa so vsi gledalci lahko spremljali v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, kamor so se vklapljali s prenosom v živo.

Obisk Ljutomera so nato županje nadaljevale z degustacijo prleških dobrot in ogledom novega vrtca Cezanjevci. Sledila je izdelava izdelkov iz gline, nato pa so odpravile na ogled Glampinga Mala Nedelja in srečanje zaključile s kosilom in vožnjo po Jeruzalemu, biseru Prlekije.

Medsebojno delovanje kot podporna mreža v Klubu županj

Z večanjem števila žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki se ta dopolnjuje in nadgrajuje, tudi glede na pričakovanja in potrebe žensk. Vpliva na uravnoteženje prostorov odločanja in na oblikovanje politik, ki se osredotočajo in čim širše zaobjemajo ter vključujejo različne potrebe in pričakovanja občank in občanov. Uspešnost žensk v politiki na različnih ravneh odločanja, še posebej županj, dolgoročno in pozitivno vpliva tudi na pripravljenost žensk za vstopanje v lokalno politiko. Pa tudi na pripravljenost ter zaupanje volivk in volivcev v ženske kandidatke. Tudi zato in ker v Skupnosti občin želijo vzpostaviti prostor, v katerem bi županje medsebojno delovale kot podporna mreža, je bil leta 2014 ustanovljen Klub županj.

Predstavitev v oddaji Dobro jutro

V sklopu oddaje Dobro jutro, ki je ta dan bila snemana v Cezanjevcih in Ljutomeru, so se predstavila številna društva in posamezniki s svojo dejavnostjo. Tako so se v Cezanjevcih med drugim predstavili otroci iz vrtca, Društvo za ohranjanje jedi naših babic Kihača, MTB Prlekija, Kmetija Vrabelj, Kmetija Vargazon, Lončarstvo Žuman, Panorganix, ... pristorni sta bili tudi malonedeljska in ljutomerska vinska kraljica Daniella Kosi in Tjaša Kovačič, v Ljutomeru pa so predstavili še Muzej Ljutomerski kasač, Gimnazijo Franca Miklošiča, zaigral je Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, ...

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.



Več v Družabno