Sodeloval je tudi pri prijetju Franca Rihtariča

Ob njegovem 92. rojstnem dnevu policijski kolegi obiskali Jožeta Kosa, ki je že 42 let v pokoju

Prlekija-on.net, četrtek, 21. marec 2019 ob 16:07
Obisk pri Jožetu Kosu

Obisk pri Jožetu Kosu

V Klubu upokojenih delavcev Organov za notranje zadeve (ONZ) Maksa Perca Murska Sobota, katerega predsednik je Marjan Horvat, imajo lepo navado, da ob visokih življenjskih jubilejih obiščejo svoje kolege, jim čestitajo, obdarijo, z njimi poklepetajo in jim zaželijo še veliko zdravih let. In tako so tokrat obiskali enega najstarejših članov kluba, Jožeta Kosa iz Gornje Radgone, ki je sicer že 10.2.2019 praznoval 92. rojstni dan, vendar je takrat nekoliko bolehal in je delegacija svoj dolg izpolnila sedaj. Kosa so na njegovem domu, kjer živi s sinom in snaho, na Ljutomerski cesti, obiskala predsednik in član kluba, Marjan Horvat in Stanko Sakovič, ter aktualni komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin in vodja policijskega varnostnega okoliša, Zvonko Budja. Po čestitkah in obdaritvi resne "legende" med upokojenimi policisti, je ob kozarcu rujnega stekla beseda o dogodkih iz preteklosti, ki se jih kot iz rokava še vedno spominja Jože, ki gotovo sodi med najbolj znane in priznane Radgončane.

Jože Kos, borec II. svetovne vojne, nekdanji dolgoletni miličnik in policijski komandir, aktivist na številnih področjih, vsestranski ustvarjalec, ki je pred nekaj meseci ostal brez soproge Sidonije, je priljubljen oče, dedek, sorodnik, sosed in prijatelj. Za svoje življenjsko delo na področju delovanja na družbeno - političnem področju ter drugih področjih dela, je Kos prejel tudi eno najvišjih priznanj - Zlati grb občine Gornja Radgona za leto 2011. Kos, ki še danes napiše kaj iz svojega življenja za lokalni časopis Prepih, je gotovo velik posebnež, saj se njegovega osebnega arhiva: pisnega gradiva, predvsem pa fotografij, iz več kot devet desetletij, in drugih aktualnih ter še danes zanimivih dokumentov, gotovo ne bi sramoval niti manjši muzej ali arhiv. Tudi njegovo družinsko drevo življenja, ki traja že več kot stoletje nazaj, bi gotovo z veseljem imele številne družine in posamezniki.

Sodeloval pri prijetju takratnega "državnega sovražnika številka ena"

Jože je, kot eden izmed sedmih otrok, očetu trgovcu in mami gospodinji, bil rojen 10. februarja 1927 na Tišini, na območje nekdanjega okraja Gornja Radgona pa je prišel le nekaj mesecev po osvoboditvi, leta 1945. Skupaj s še 12 mladimi miličniki je bil premeščen iz Murske Sobote, kjer je miličnik postal že 12.5.1945. Njegovo prvo delovno mesto pa je bila Postaja narodne milice (NM) Benedikt, ki je nekoč sodil pod radgonski okraj. Že po dobri polovici leta je bil premeščen na Postajo NM Negova, kjer je bil do julija 1947, nato pa je krajši čas delal na postajah NM Cerkvenjak in Radenci. Policijski starešina - vršilec dolžnosti komandirja Postaje NM Marija snežna (danes Trate), je prvič postal septembra 1947. Dobro leto pozneje je bil razrešen dolžnosti komandirja in premeščen na Okrajno upravo NM Gornja Radgona, kjer je bil miličnik - administrator. Marca 1951 je tam bil imenovan za sekretarja uprave, maja naslednje leto pa je Okraj Gornja Radgona bil ukinjen. Kos je najprej nekaj časa bil miličnik na Postaji NM Videm, avgusta 1953 pa je premeščen na Postajo NM Apače, kjer je bil v.d. komandirja. Naslednjih polnih 20 let je bil pomočnik oz. namestnik komandirja na Postaji milice Gornja Radgona, kjer je julija 1974 bil imenovan za komandirja. Omenjeno funkcijo je opravljal do 31. decembra 1977, ko je šel v zaslužen pokoj, katerega torej uživa že 42 let. Zanimivo je tudi, da je Kos, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Očeslavcih pri Gornji Radgoni sodeloval pri prijetju takratnega "državnega sovražnika številka ena" Franca Rihtariča, ki je kot zadnji obsojenec v Sloveniji bil obsojen na smrt in leta 1959 (pred natanko šestimi desetletji) tudi ustreljen...

Tokratni jubilant Jože Kos, ki ga je avgusta lani močno prizadela izguba življenjske sopotnice Sidonije, je oče dveh sinov, ima tri vnukinje in vnuka, ter pravnukinjo in pravnuka, pa ni bil samo miličnik in komandir, temveč je imel še veliko drugih obveznosti. Tako je med 20.3.1978 in 30.4.1980 bil neprofesionalni član Izvršnega sveta takratne občine Gornja Radgona za družbene dejavnosti. Že pred tem, med leti 1959 in 1974 je vodil in vzgajal pionirje prometnike, ki so to želeli. Njegova skupina je večkrat sodelovala na republiških tekmovanjih, kjer so dosegli številne odlične uvrstitve. Kar sedem mandatov (do leta 2010) je bil član Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kjer je dajal predloge in vzpodbude za boljšo prometno varnost. Zato niti ne preseneča, da je med drugimi priznanji in pohvalami, leta 2002 prejel še Častno listino Republiškega SPV v cestnem prometu. Jože je v dveh mandatnih obdobjih, med leti 1983 in 1991 bil tudi predsednik Društva upokojencev Gornja Radgona, ko je uspel društveno organizacijo prenoviti in uspešno delo omenjenega društva se čuti še danes. Tudi pri upokojencih je prejel številna priznanja in pohvale, nazadnje v letu 2010, ko so ga razglasili za častnega člana DU Gornja Radgona.

Od marca leta 1999 je Jože Kos predsednik KO Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, vmes pa je en mandat bil tudi predsednik Območnega združenja ZB. Za aktivnosti in delovanje v borčevski organizaciji je leta 2008 prejel Zlato plaketo Zveze ZB NOB Slovenije. Že v času dela v policiji je Kos bil vrsto let aktiven v strelski organizaciji, že 60 let (od 1951) je član gasilskega društva, saj je najprej bil član PGD Stavešinci, kjer je z družino nekoč živel, danes pa je že dolga leta gasilski veteran pri PGD Gornja Radgona... Poleg omenjenih priznanj, med katerimi jih je še zelo veliko, kaže omeniti: Red dela s srebrnim vencem (1969), Red Republike z bronastim vencem (1978), Zvezna Plaketa varnosti SFRJ (1974) ipd.



Več v Kultura in izobraževanje