Folklora v Prlekiji in Slovenskih goricah ne bo zamrla

Na območnem srečanju nastopilo sedem vrtčevskih folklornih skupin s kar 140 najmlajšimi plesalci, harmonikarji in drugimi glasbeniki

Prlekija-on.net, petek, 29. marec 2019 ob 08:18
Območno srečanje vrtčevskih folklornih skupin

Območno srečanje vrtčevskih folklornih skupin

V organizaciji Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti območna izpostava Gornja Radgona in Ljutomer ter ob tehnični podopori OŠ Gornja Radgona in finančni pomoči radgonske občine, je v avli OŠ Gornja Radgona potekala tradicionalna "Revija folklore" - območno srečanje vrtčevskih folklornih skupin z območja Prlekije in Slovenskih goric, natančneje iz občin Gornja Radgona, Apače, Ljutomer, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na srečanju, ki so ga poimenovali "Eci, peci, pec...", in ki je do zadnjega kotička napolnilo šolske prostore, je sodelovalo sedem folklornih skupin (FS) z območja Gornje Radgone in Ljutomera. Tako se je navdušeni publiki predstavilo kar 140 najmlajših plesalcev, harmonikarjev in drugih glasbenikov, in po videnem ter sploh glede na priljubljenost folklore na radgonskem in ljutomerskem območju, je jasno, da omenjena kulturna zvrst v Prlekiji nikoli ne bo zamrla. Pravo zadovoljstvo je bilo spremljati vse te malčke, ki so praktično pošteno shodili, a sedaj že plešejo, kot veliki. Zahvala za to vsekakor gre vsem mentoricam, ki otrokom pomagajo, in s tem veliko pozornost namenjajo kulturni dediščini, kamor sodi tudi folklora.

Na tokratnem srečanju vrtčevskih folklornih skupin (OI Gornja Radgona in OI Ljutomer), ki ga je vodila vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, je strokovna spremljevalka bila strokovnjakinja za flokloro Nežka Lubej, nastopili pa so: OFS Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enota Negova; OFS OŠ in Vrtca Apače, enota Stogovci; OFS Vrtca Stročja vas; OFS Vrtca Radenci - Radenski mehurčki; OFS Vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici; OFS »Šmentana muha« OŠ in Vrtca Apače; OFS Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona.

Najprej se je predstavila OFS OŠ in Vrtca Apače, enota Stogovci, pod vodstvom Martine Trost Sobočan, ki je tudi avtorica koreografije: Vse igrice so preč. OFS Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enota Negova se je predstavila s koreografijo Peter Klepec, katere avtorica je vodja skupine Jasmina Paldauf. OFS Vrtca Stročja vas je nastopila pod vodstvom Matejke Polak, ki je bila tudi avtorica koreografije: Križ kraž. OFS Vrtca Radenci - Radenski mehurčki, je nastopila pod vodstvom Katje Kovačič in Jasmine Fašalek Paldauf, katera je tudi avtorica koreografije: Stara mati dober den. OFS Vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici je nastopila pod vodstvom Lidije Ropoša in Mateje Osterc, kateri sta tudi avtorici izvedene koreografije: To je tista muha. OFS »Šmentana muha« OŠ in Vrtca Apače, ki jo vodita Janja Jaušovec in Sandra Ružič, se je predstavila s koreografijo: Kaj ti je, deklica? katere avtorica je Janja Jaušovec. In na koncu se je predstavila še domača OFS Vrtca Manka Golarja, Gornja Radgona, katero vodi Marina Rožman, ki je skupaj s Tatjano Jakopec Kager bila tudi avtorica koreografije: Katarina Barbara. 

Vsem mentoricam in koreografinjam sta priznanja in rože podelili predsednica OI JSKD Gornja Radgona, Slavica Kovačič in pomočnica ravnatelja OŠ Gornja Radgona Sonja Muršec.



Več v Kultura in izobraževanje