Ormoška knjižnica gostila Bronjo Žakelj, avtorico uspešnice Belo se pere na devetdeset

Z njo smo v večernem pogovoru delili njeno nostalgije polno otroštvo, katerega je opisovala s precejšnjo dozo humorja, nato se pa posvetili temam, ki so jo, podobno pa tudi marsikaterega izmed njenih bralcev, zaznamovale za vse življenje

Prlekija-on.net, torek, 2. april 2019 ob 16:31
Bronja Žakelj v ormoški knjižnici

Bronja Žakelj v ormoški knjižnici

V četrtek, 28. marca, je Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož obiskala Bronja Žakelj, pisateljica, ki je na slovensko javnost s svojim literarnim prvencem, v katerem se je posvetila tako svojemu skoraj idiličnemu otroštvu kot tudi preizkušnjam, ki so mu sledile, naredila precejšen vtis in bila v letu 2018 imenovana celo za nominiranko za Delovo osebnost leta. Njena knjižna uspešnica Belo se pere na devetdeset, ki je bila izdana septembra 2018, je doživela že četrti ponatis; kot je povedala pisateljica sama, pa se knjiga pravkar prevaja še v italijanski jezik.

Z njo smo v večernem pogovoru delili njeno nostalgije polno otroštvo, katerega je opisovala s precejšnjo dozo humorja, nato se pa posvetili temam, ki so jo, podobno pa tudi marsikaterega izmed njenih bralcev, zaznamovale za vse življenje. Po smrti matere pri štirinajstih letih se je namreč soočila še z borbo z eno najsmrtonosnejših oblik raka, smrtno nesrečo brata v gorah ter izgubo ljubljene babice. O svojem pogumu, soočanju s strahovi, o potrebi o udomačevanju le-teh, osamljenosti, smrti, bolečini, a tudi vsem lepem v življenju, je spregovorila odkrito in pogumno ter si znova, kot že tolikokrat poprej, prislužila občudovanje obiskovalcev ter bralcev. Kljub temu, da v knjigi pripovedovalka brez zadržkov joče, vpije, kriči, se sesuje, je popolnoma strta, pa jo dojemamo kot izredno odločno in močno osebnost. In takšna pisateljica, ki sicer dela na področju bančništva, tudi je. Hkrati pa še izjemna sogovornica in pripovedovalka.

Strah, rak, bolečina, smrt. To niso besede, ki bi v današnji družbi smele ostati tabu teme. So del naših življenj, naših izkušenj ter sveta okrog nas. Bronja Žakelj nam je te teme s svojim pisanjem približala in se dotaknil src bralcev tudi v ormoškem koncu. Z njo in njeno življenjsko zgodbo smo v knjižnici preživeli lep in ganljiv večer, za katerega upamo, da ga bomo že kmalu lahko ponovili. Avtorici ter njeni knjigi želimo uspešno pot, vas pa vabimo v Knjižnico Ormož, kjer vas čaka raznih dogodkov in prireditev polna pomlad. Vabljeni v našo družbo!

Besedilo: Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje