Trije vzorci z oceno nad 19

Ljutomerski vinogradniki so lani pridelali vrhunsko kapljico

Prlekija-on.net, četrtek, 4. april 2019 ob 13:01
25. ocenjevanje vina v Ljutomeru

25. ocenjevanje vina v Ljutomeru

V županatu Mestne hiše v Ljutomeru je potekalo 25. ocenjevanje vina, ki ga je za svoje člane in članice, pripravilo Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. Poleg vin iz občin Ljutomer in Razkrižje, so bili zraven tudi vzorci vinogradnikov iz občine Ormož in celo iz sosednje Hrvaške, iz Svetega Martina na Muri. V društvenih prostorih so zbirali vzorce vina, po mednarodni lestvici do 20 pozitivnih točk pa so 84 vzorcev ocenili priznani enologi: Cvetka Sakelšek, Barbika Žunič, Mihael Kuhar, Ernest Novak in Slavko Žalar. Pridružila sta se jim tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, ki je pozdravil vse prisotne, in ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, ki se je tudi sama poizkušala v ocenjevanju vzorcev in je bila zadovoljna, da so njene ocene bile podobne tistim, ki so ji ugotovili člani strokovne komisije.

Prve tri najvišje ocenjene vzorce tihega vina sorte Šipon, deklarirane kot »suho«, ki so jih pridelali vinogradniki, registrirani v občini Ljutomer in so izpolnjevali ustrezne pogoje za prodajo, bo Občina Ljutomer v določenih količinah odkupila v protokolarne namene in jih opremila z nalepko »Protokolarno vino Občine Ljutomer v letu 2019«. Gre za šipone, ki so jih pridelali: Stari hrast - Damjan Pihlar (Radomerje), Vinogradništvo Ozmec (Ilovci) in Martina Mlinarič (Noršinci). Vino je članom komisije pridno nalivala Tina Pregrad, Miran Torič pa je podatke računalniško obdelal.

Praktično vsa vina, ki so jih ocenjevali so bila izvrstna, omeniti pa kaže kar tri vzorce predikatnih vin, ki so prejala oceno višjo od 19, in sicer so to: Laški rizling - izbor, Ivana Kiriča iz Središča ob Dravi (19,17), Renski rizling - ledeno vino, Pridelovalca VINOreja Kaučič iz Gresovščaka (19,40) ter Šipon - ledeno vino, pridelovalca PRA-vino, Čurin-Prapotnik s Koga (19,60). Mimogrede pa je bilo v društvenih prostorih možno pokušati vsa ocenjena vina. In temu povabilo so se odzvali vinogradniki iz sosednje Hrvaške, na povabilo Ljutomerske vinske kraljice Martine 19 Tjaše Kovačič pa so se pokušnje udeležile tudi nekatere vinske kraljice, Meta Frangež, Slovenska vinska kraljica, Katja Klobasa vinska kraljica Radgonsko - Kapelskih goric in Daša Horn, bivša vinska kraljica Mala nedelja - Martina IX.

"Kljub deževni jeseni, zlasti v septembru, kar je povzročilo marsikje gnilobo in zgodnejšo trgatev predvsem poznih sort smo lahko z letnikom 2018 zelo zadovoljni. Veliko vin krasijo zlate medalje, upam pa, da bodo ta vina prodana po primerni ceni. Vsem vinogradnikom za prejeta odličja iskreno čestitam in želim, da še naprej pridno obdelujejo svoje vinograde in vestno negujejo vina v kleti", je povedala ugledna enologinja Cvetka Sakelšek, ki je tudi spomnila, da je že leta 1872 bilo v Ljutomeru ustanovljeno prvo Vinorejsko društvo Ljutomer. Leta 1986 pa je bila kot prva vinska kraljica na območju takratne Jugoslavije okronana Sonja Lipič - Martina I.



Več v Kultura in izobraževanje