Do petka obilne padavine, vodotoki lahko močno narastejo

V tem času lahko predvsem v vzhodni Sloveniji krajevno pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, izdan je tudi oranžni alarm

Prlekija-on.net, sreda, 10. april 2019 ob 13:23
V vzhodni Sloveniji lahko krajevno pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter

V vzhodni Sloveniji lahko krajevno pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter

Agencija za okolje (Arso) je izdala opozorilo in napoveduje intenzivne in obilne padavine do petka. Do četrtka sredi dneva pričakujejo predvsem v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji obilne padavine, v tem času lahko krajevno pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Izdan je tudi oranžni alarm.

Kot poroča Arso, ob predvidenih obilnih in intenzivnih padavinah na širšem območju osrednje in vzhodne Slovenije od srede popoldne pa vse do petka lahko hitro in močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki. V četrtek se lahko pričnejo razlivati tudi večje reke.

V sredo popoldne in v noči na četrtek je pojav lokalnih hudourniških razlivanj in poplav najbolj verjeten v porečju Krke, možen pa je tudi drugod v osrednji in vzhodni Sloveniji. V noči na petek lahko posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki ponovno močno narastejo, zlasti na širšem območju Notranjske in Dolenjske.

V četrtek so poplave najbolj verjetne ob reki Krki in njenih pritokih.

Vreme se niti v soboto še ne bo ustalilo

V sredo bo oblačno, občasno bo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C. Padavine se bodo zvečer in ponoči okrepile. V četrtek bo oblačno in deževno. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 11, najvišje dnevne od 7 do 12 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo deževalo, meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nadmorske višine. Tudi v soboto se vreme še ne bo ustalilo.

Oranžni alarm

Izdan je oranžni alarm, foto: ARSO

 



Več v Narava