Imaš premalo časa zase? Nič več!

Kako v vsakdanji naglici najti minuto še samo zase, ko že tako komaj seštevamo tiste sekunde preživete z družino in hitimo med službo, opravki ter vsakdanjimi opravili?

Aleksandra Papež, sreda, 24. april 2019 ob 17:14
Čas zase

Čas zase

Založništvo nas v zadnjem obdobju zelo intenzivno zalaga z literaturo o osebni rasti, nas spodbuja k razmisleku o dvigu kvalitete življenja, nas motivira za delo na sebi in znotraj odnosov ter okolja v katerem delujemo in smo. Facebook nas dnevno opozarja, da se je potrebno prebuditi, prav tako številne spletne strani, ki jih dnevno obiskujemo, med iskanjem informacij in novic.
Pa vendar, ali je res dovolj, če o tem samo beremo? Še zdaleč ne!
Prebrano je potrebno ozavestiti in pričeti postopoma uvajati v svoje življenje. Ne gre tako hitro, kakor k pecivu dodajamo sestavine, da postaja zmeraj bolj sladko in okusno, življenje nam tudi med delom na sebi in posledičnemu napredku ponuja marsikatero kapljo grenčice.

Za menoj je večletno obdobje, ko sem lovila čas, kakor mačka svoj rep. Enačila sem prosti čas s časom zase in menila, da je dovolj, če čas namenim svojim dragim, da se s tem napolnijo tudi moje baterije. Seveda se, s pogovori, objemi, sprehodi, druženji itd., a kljub vsemu prav vsak izmed nas potrebuje tudi čas zase, ki ni prosti čas, ampak čas namenjen ozaveščanju sebe, počitku in umirjanju. A kako v vsakdanji naglici najti minuto še samo zase, ko že tako komaj seštevamo tiste sekunde preživete z družino in hitimo med službo, opravki ter vsakdanjimi opravili?

1 MOJIH 7 MINUT

Zjutraj budilko nastavite 7 minut prej kot običajno in tistih sedem minut zrite v strop ali pa se sprehodite okoli postelje, ne počnite nič. Ne pristavljajte še kave na štedilnik! Tako boste bolj umirjeni vstopili v novi dan ter zadovoljni, da ste na prvo mesto v svojem dnevu postavili sebe. Zakaj 7? Ker je 7 pravljično število in tako daje poseben občutek.

2 JUTRI NAČRTUJTE DANES

Ne mislite misli za ves mesec vnaprej, prav tako ne mislite nenehno na jutri, bodite tu in zdaj, ko je to le mogoče. Pa vendar, če se že danes pripravite na jutrišnje dejavnosti, vsaj malo, si pripravite oblačila, sebi in otrokom, načrtujete obroke, prihod domov itd., boste veliko bolj mirno pluli skozi dan, saj vas nič ne bo preganjalo in tako bo gotovo ostala kakšna minuta samo za to, da se zazrete skozi okno in dihate, pripravljeni boste in tudi morebitni novi izzivi bodo že na videz lažji. Pomembno je, da včasih ne počnete NIČ!

3 OD TEŽAVE DO TEŽAVICE

Velikokrat nam čas usmerjajo težave, tegobe, stiske, ki jih imamo prav vsi v različnih obdobjih. Z njimi se vsak spopada na svoj način. Zapišite svoje občutke v težkih trenutkih na list, list zmečkajte, ga grobo vrzite v koš ali v peč ter si predstavljajte, kako težava postaja vse manjša in se od vas oddaljuje. Po potrebi postopek ponovite večkrat. Vaše misli bodo bolj mirne, lažje boste vse opravili in tako pridobili nekaj mirnih minut le zase, pa četudi le med čakanjem pred semaforjem ali na blagajni v trgovini.

Na ta način ste pridobili vsaj pol ure samo zase na dan, ko samo ste, dihate, ste mirni, prelistate najljubšo revijo, preberete stran knjige ali pa preprosto ne počnete nič, ker je napak misliti, da je treba nenehno nekaj početi, kot zapovedujejo smernice gradnje kariere in dosega uspeha 21. stoletja.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47