Svečano podelili priznanja in medalje 25. ocenjevanja vina v Ljutomeru

Strokovna komisija je ocenila 84 vzorcev vina, tokrat so najboljšim podelili priznanja in medalje

Prlekija-on.net, četrtek, 25. april 2019 ob 10:51
Podelitev priznanj in medalj 25. ocenjevanja vina

Podelitev priznanj in medalj 25. ocenjevanja vina

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer je ob koncu marca opravilo že 25. ocenjevanje vina v Ljutomeru. Poleg vin iz občin Ljutomer in Razkrižje, so bili zraven še vzorci vinogradnikov iz občin Ormož in Središče ob Dravi ter tudi iz sosednje Hrvaške, iz Svetega Martina na Muri. Po mednarodni lestvici do 20 pozitivnih točk so 84 vzorcev ocenili priznani enologi: Cvetka Sakelšek, Barbika Žunič, Mihael Kuhar, Ernest Novak in Slavko Žalar. Na ocenjevanju sta se jim takrat pridružila tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič in ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič.

V sredo, 24. aprila, pa so v atriju Mestne hiše svečano podelili priznanja in medalje. Ob tem je sicer nekoliko presenetila nizka udeležba domačih vinarjev, medtem ko so na podelitvi bili prisotni ormoški in celo pet hrvaških vinarjev. Prejemnike si lahko ogledate v spodnji tabeli. Po podelitvi je sledilo še družabno srečanje ob pokušnji nagrajenih vin.

Prve tri najvišje ocenjene vzorce tihega vina sorte Šipon, deklarirane kot »suho«, ki so jih pridelali vinogradniki, registrirani v občini Ljutomer in so izpolnjevali ustrezne pogoje za prodajo, bo Občina Ljutomer v določenih količinah odkupila v protokolarne namene in jih opremila z nalepko »Protokolarno vino Občine Ljutomer v letu 2019«.

Ob tem velja omeniti tri vzorce predikatnih vin, ki so prejala oceno višjo od 19, in sicer so to: Laški rizling - izbor, Ivana Kiriča iz Središča ob Dravi (19,17), Renski rizling - ledeno vino, pridelovalca VINOreja Kaučič iz Greosvščaka (19,40) ter Šipon - ledeno vino, pridelovalca PRA-vino, Čurin-Prapotnik s Koga (19,60).

Priznanje so podeljevali predsednica ocenjevalne komisije Cvetka Sakelšek, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič in Vinska kraljica Ljutomera Martina XIX Tjaša Kovačič.

Program je povezovala nekdanja ljutomerska in slovenska vinska kraljica, Sandra Vučko, za kulturni program pa je poskrbel kvartet godal Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer pod vodstvom Hermine Matjašič.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje