Člani društva Johann Janez Puch so se podali na otvoritveno vožnjo

Na Jeruzalemu so se udeležili maše in blagoslovitve vozil, nato pa so se podali na ogled Muzeja zdravilstva in lekarništva v beltinskem gradu

Prlekija-on.net, nedelja, 28. april 2019 ob 18:03
Otvoritvena vožnja JJ Puch 2019

Otvoritvena vožnja JJ Puch 2019

V soboto, 27. aprila, so se člani Prleškega društva za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Johann Janez Puch iz Ljutomera podali na svojo prvo letošnjo vožnjo. Kljub napovedi slabega vremena se jih je pripeljalo s starodobniki lepo število od blizu in daleč. Dvorišče pred klubskimi prostori v Ljutomeru je zaživelo. Po "zimskem spanju" so se prijatelji in somišljeniki spet srečali, živahno razpravljali in si ogledovali lepo zloščena in za nove podvige pripravljena vozila. Po okrepčilu so se v koloni podali na pot proti Jeruzalemu. Parkirišče ped cerkvijo so napolnili do zadnjega kotička, saj so se jim tam pridružili še traktoristi iz Miklavža. Hvaležni za darovano mašo in blagoslovitev starodobnih vozil so se še nekaj časa zadržali med griči, se naužili pogleda na čudovito pokrajino in duhovno obogateni krenili na pot proti Prekmurju.

Potujoči muzej so naključni gledalci z nasmehom na obrazu in z mahanjem v pozdrav spremljali tako na desnem kot na levem bregu Mure. Po umirjeni vožnji do Beltincev jih je na grajskem dvorišču sprejelo prostorno parkirišče. Časa za osvežitev in potešitev žeje ni bilo dosti, saj je bila že ura napovedanega ogleda Muzeja zdravilstva in lekarništva v beltinskem gradu.

Prijazna vodička jih je popeljala po zgodovini zdravilstva v Prekmurju s poudarkom na zdravljenju trahoma, kronične nalezljive virusne bolezni oči, ki je v 19. in 20. stoletju predstavljala pravo kugo ravno v Prekmurju. Tja so jo zanesli sezonski delavci, ki so hodili delat na Madžarsko. Predstavljeno je ljudsko zdravilstvo in padarstvo vse do razvoja bolnišničnega zdravljenja. Lekarniška zbirka zajema gradivo in eksponate iz starih lekarn, zlasti beltinske in murskosoboške in zajema prodajni del, laboratorij in skladiščni del. Največja zasluga za celotno muzejsko zbirko gre dr. Nikolaju Szepessyju, upokojenemu zdravniku iz Beltincev, ki izhaja iz priznane lekarniške družine.

Navdušeni nad muzejsko zbirko in predstavitvijo zgodovine gradu ter grajskih družin so se v sklepnem delu prisotni pošteno okrepčali v Grajskem stolpu. Poslovili so se zadovoljni in z željo po ponovnem srečanju.

A.P.



Več v Družabno