Vojaška vozila so se podala na panoramsko vožnjo po Prekmurju in Prlekiji

Z vojaškimi vozili so se z brodom popeljali iz prekmurske na prleško stran

Prlekija-on.net, nedelja, 26. maj 2019 ob 08:54
Srečanje Jeep kluba Veteran Murska Sobota

Srečanje Jeep kluba Veteran Murska Sobota

Člani Jeep kluba Veteran Murska Sobota so v soboto, 25 in v nedeljo, 26. maja pripravili 11. mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil. Pisana druščina lastnikov vojaških vozil se je zbrala pred trgovskim centrom BTC v Murski Soboti, ki je generalni sponzor Jeep kluba Veteran Murska Sobota. Vojaška vozila so se nato podala na pot po mestu Murska Sobota in nato po lepi prekmurski ravnici do Beltincev, kjer jih je v središču vasi Beltinci sprejel župan občine Beltinci Marko Virag, kateri je pohvalil lastnike vozil, da negujejo in ohranjajo kulturno dediščino. Na pot po Prekmurju in Prlekiji se je podalo 47 vojaških vozil in sicer različnih znamk in moči.

Letošnje dvodnevne panoramske vožnje se je udeležilo 105 lastnikov s svojimi vozili člani Jeep kluba Veteran Murska Sobota in sorodna vojaška vozila iz sosednje države Avstrije in Madžarske. Na srečanju in panoramski vožnji so bila zbrana samo vojaška vozila iz prve in druge svetovne vojne. Po krajšem postanku se je nato kolona vozil vila proti občini Odranci do občine Črenšovci, kjer jih je sprejela županja občine Črenšovci Vera Markoja. Podali so se v cerkev sv. Križa v Črenšovce, kjer jim je doc. dr. Karel Bedernjak duhovni pomočnik v Črenšovcih predstavil zgodovino Prekmurja pred priključitvijo k matičnemu narodu, kot se je to zgodilo pred 100 leti. Za nekaj časa so se ustavili pri vaško - gasilskem domu v Žižkih, in se odpeljali naprej v občino Velika Polana, kjer jih je pričakal župan občine Velika Polana Damjan Jaklin, si ogledali muzej pisatelja Miška Kranjca, nato pa se je kolona vila proti Mali Polani do Copekovega mlina, kjer so si ogledali objekte, kjer se je snemala Kmetija. Pot jih je nato vodila skozi vas Hotiza, skozi Dolnjo, Srednjo in Gornjo Bistrico. Ustavili so se na Tinekovem brodu na reki Muri. Ves čas so peljali ob mejnih obmurskih vaseh. Pri Tinekovem brodu na Gornji Bistrici so se z vojaškimi vozili popeljali z brodom na prleško stran. Ko so prispeli z vozili na prleško stran jih je pot vodila skozi Moto, Banovce do Veržeja do Zavoda Marianum Veržej, kjer so zaključili enodnevno panoramsko vožnjo.

Drugi dan v nedeljo, 26. maja so se polni vtisov in spominov spet podali v nove izzive vožnje z vojaškimi vozili. Iz Veržeja se bodo popeljali čez dokležovski most čez reko Muro, skozi vasi Dokležovje in Bakovci proti mestu Murska Sobota in se ustavili v turistični destinaciji paviljon Expano in si vsi skupaj ogledali notranje prostore Expana. S poudarkom kaj pomenijo ta »vrata v Pomurje« za turistični in gospodarski razvoj. Na prostem si bodo ogledali različne športne in zabavne aktivnosti ob soboški gramoznici. Na koncu si bodo vsi skupaj zaželeli srečno pot in spet drugo leto na novo snidenje.

Gre za dvodnevno »potepanje« vojaških vozil v počastitev 100. obletnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, predvsem zaradi tega so ubrali mejni del reke Mure. Predsednik Jeep kluba Veteran Murska Sobota je Štefan Jančarič, ki je bil vodja dvodnevne panoramske vožnje, je bil ob tem zelo zadovoljen.

Jože Žerdin



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno