Na sončni in razgreti mivki odigrali srednjeevropski pokal v odbojki na mivki za mlade do osemnajst let

#MEVZABeachVolleyU18: Poljska dvojica suvereno pri dekletih in Estonija šele po zlatem dvoboju do zmage

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. junij 2019 ob 09:24
Zuzanna Bielak in Aleksandra Chudzik se veselita zmage v finalu deklet

Zuzanna Bielak in Aleksandra Chudzik se veselita zmage v finalu deklet

V finalu deklet sta reprezentantki Poljske, Zuzanna Bielak in Aleksandra Chudik suvereno premagali madžarski par Hanno Gubik in Sáro Noemi Puskás in tako brez poraza osvojili srednjeevropski pokal v odbojki na mivki za mlade do osemnajst let v Murski Soboti. Pri fantih smo videli izjemno predstavo in čudovit dvoboj Slovenije in Estonije, kjer sta sicer Klemen Šen in Črt Rozman najprej zmagala, a sta morala zatem še v zlato tekmo, ker sta bila reprezentanta Estonije, Kaur Erik Kais in Rasmus Meius, do finala brez poraza, kjer sta potem slavila slednja. Reprezentanta Slovenije sta morala tekmo v odločilnem tretjem nizu zlate tekme zaradi preutrujenosti predati. Regijske ekipe so se zelo dobro upirale nosilcem tekmovanja, Ajda in Gaja Kuhar sta imeli celo zaključno žogo za zmago proti poznejši drugo uvrščeni ekipi iz Madžarske.

Tudi drugi dan tekmovanja so bile prve tekme odigrane v prelepem sončnem jutru na soboškem kopališču. Pri fantih sta med prvo tekmo na nasprotnih straneh stali dve slovenski ekipi: Bračko/Zajc in domačina iz regije Novak/Vinkovič. Slednja sta se zelo dobro borila vse do tretjega niza in po hudem boju, ki je trajal kar 75 minut sta potem prvo-postavljena igralca za Slovenijo vseeno pokazala več odbojkarskega znanja in zasluženo zmagala. Pri dekletih so na nedeljskem delu turnirja nastopile kar štiri ekipe iz Slovenije, a čisto na najvišja mesta dekleta tokrat, za razliko glede na lansko tekmovanje, niso posegla.

Najuspešnejši par pri fantih iz Slovenije na letošnjem srednjeevropskem pokalu v odbojki na mivki za mlade, Rozman/Šen sta se skozi številne dvoboje repasaža prebila do finala, kjer sta si že drugič ta dan stala nasproti s parom Kais/Meius iz Estonije. Izvrstna odbojkarja Brezovice sta do finala premagala številne izvrstne ekipe, med njimi reprezentante Estonije, Izraela, Poljske in Avstrije. Finalno tekmo sta prepričljivo zmagala ter povedla tudi v prvem nizu zlate tekme, ki se igra v sistemu zagotavljanja treh tekem v primeru zmage para iz repasaža v finalu. V drugem nizu zlate tekme sta kljub izjemni borbenosti morala priznati premoč Estoncema, tretji niz, in tako tudi finale, pa sta na koncu morala predati zaradi preutrujenosti Klemna Šena. Tretje mesto pri fantih sta osvojila reprezentanta Avstrije, Glatz/Hiedl, ki sta ju na poti do finala ustavila ravno Rozman/Šen, v treh nizih, ko je tekmo na koncu z odličnim servisom odločil izvrstni Klemen Šen.

Pri dekletih sta reprezentantki Poljske, Zuzanna Bielak in Aleksandra Chudzik, imeli na prvi pogled nekoliko lažjo pot do finala, saj sta morali reprezentantki Avstrije, Rihs/Sarić, njihovo prvo tekmo drugega dne, zaradi poškodbe hrbta - predati. Na poti do finala sta potem dvakrat premagali predstavnici Madžarske. Drugi finalistki, reprezentantki Madžarske, Hanna Gubik in Sara Noemi Puskas, sta imeli nekoliko težje delo, saj sta se v finale prebili skozi repasaž, potem sicer, ko sta v njuni prvi tekmi drugega dne razočarali številne domače gledalce in v tretjem nizu premagali Ajdo in Gajo Kuhar. Slednji sta imeli že zaključno žogo, ki je nista uspeli vnovčiti in sta tako po naslednjem dvoboju v repasažu s parom Kadunc/Šen po dveh zmagah in dveh porazih v štirih odigranih tekmah končali s tekmovanjem. Ira Kadunc in Asja Šen sta bili tudi najvišje uvrščeni igralki iz Slovenije z odličnim četrtim mestom.

Na poti do finala sta izvrstni igralki Madžarske premagali še reprezentantki Avstrije, Rabitsch/Trailović. Finalni dvoboj pri dekletih med Madžarsko in Poljsko, je poljska dvojica Bielak/Chudik potem prepričljivo odločila v svojo korist, predvsem z izvrstnim začetkom prvega niza, ko sta povedli z devet proti nič. V drugem nizu sta potem igralki iz Madžarske, Gubik/Puskás, sicer nekoliko bolje začeli, a vseeno nista uspeli premagati izvrstne dvojice iz Poljske, ki je na tekmovanju nastopila kot gostujoča država.

Tekmovanje se je v čudovitem vremenu, na centralnem igrišču odbojke na mivki soboškega prizorišča, zaključilo s podelitvijo medalj in plaket, ki sta jih v imenu organizatorja Cone.center in župana Mestne občine Murska Sobota kot častnega pokrovitelja, podelila direktor turnirja mag. Marko Savić in murskosoboški podžupan, Zoran Hoblaj. Organizator, Cona.center, razvojno vozlišče odbojke na mivki, Murska Sobota, je na vzporedno organiziranem med-organizacijskem srečanju, ki so se ga udeležili predstavniki lokalnih skupnosti in pokroviteljev tekmovanja, tudi iz sosednje Avstrije, za naslednje leto napovedal možnost kandidature za Evropsko prvenstvo v odbojki na mivki za mlade do osemnajst let.



Več v Šport