Mopedi iz cele Slovenije v Slovenskih goricah

Deseto srečanje starodobnih mopedov pritegnilo stotnijo lepotcev vseh znamk

Prlekija-on.net, sreda, 5. junij 2019 ob 21:13
10. srečanje mopedov

10. srečanje mopedov

Društvo starodobnikov Oldtimer Stara Gora v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ki deluje od leta 2004, je konec minulega tedna pripravilo jubilejno, 10. srečanje mopedov, na katero so privabili številne lastnike mopedov vseh znamk. Na srečanju, ki je potekalo v Prlekiji in Slovenskih goricah, so lahko sodelovali vsi mopedi, ki imajo status starodobnika, prostornina motorja pa ne presega 50 ccm, torej je tudi hitrost omejena. Na tradicionalnem zbirališču, pri muzeju starodobnikov omenjenega društva, v Bolehnečicih, se je že zgodaj zjutraj zbrala kar stotnija mopedov in njihovih lastnikov iz kakšnih dvajsetih slovenskih društev, zraven pa je seveda bilo tudi lepo število ostalih ljubiteljev starodobnih vozil in tehnike, ter domačinov iz Bolehnečic in okolice. Organizatorji, pod vodstvom predsednika Društva Oldtimer Stara Gora, Alojza Slekovca, so udeležencem popestrili dan s promocijsko vožnjo po območju občine Sv. Jurij ob Ščavnici in okolici, nato pa tudi tja do občin Gornja Radgona in Radenci, z več postanki za okrepčilo in z ogledom zbirk starodobne kmetijske mehanizacije, kmečkega orodja in starodobnih vozil, gasilstva ter drugih znamenitosti, ki jih na tem območju ne manjka.

"Tokratno srečanje je bilo namenjeno zgolj mopedom, med katerimi so mnogi lepotci, katerih ne vidimo pogosto. Počasna panoramska vožnja z mopedi je izvrstna, ker nam omogoča ogled in občudovanje narave. Zato smo se po jutranjem zbiranju in okrepčilu v Bolehnečicih, najprej odpeljali skozi Žihlavo in središče naše občine Sveti Jurij ob Ščavnici, do Janževega Vrha, kjer smo bili gostje domačega gasilskega društva. Ob tem so se tam predstavili tudi policisti PP Gornja Radgona. Po okrepčilu in pogovoru je sledila vožnja do bližnje Boračeve in ogled enkratnega Živalskega vrta Sikalu ZOO", nam je povedal predsednik društva Slekovec, ki ima sicer nekaj mopedov, a se je tokrat, tudi kot reditelj, peljal z gasilskim starodobnikom. Po ogledu številnih živali in vnovičnem okrepčilu je karavana nadaljevala pot do Rožičkega Vrha, kjer so na novem okrepčilu in klepetu, bili gostje Alenke in Jožeta Činča, v Lenči baru. Nedaleč od tam, v Hrastju Mota, pri Maksu Mavrinu pa so si ogledali čudovito zbirko starodobne tehnike, predvsem kmetijske, a tudi drugih eksponatov.

Ko so mopedi, stari med 40 in 65 let, znova zabrneli se je karavana, čez vinorodne hribčke, odpeljala proti izhodišču v Bolehnečicih, Kljub hribu, kjer so nekateri stari mopedi imeli nekaj težav, so prav vsi srečno prispeli na domače dvorišče, kjer jih je čakalo družabno srečanje s poznim kosilom oziroma zgodnjo večerjo. In čeprav je uradno dogodek potekal na dolg poletni dan, je udeležencem potepa po Prlekiji in Slovenskih goricah, bil nekoliko prekratek. Kljub temu po vrnitvi na izhodišče, se je srečanje zaključilo s skupno večerjo ter podelitvijo priznanj in pokalov. Na koncu pa še slovo in dogovor o novih srečanjih in druženjih. To poletje, poleg tokratnega srečanja mopedistov (predhodno srečanja kolesarjev je zaradi slabega vremena odpadlo op.p.), bo Društvo starodobnikov Oldtimer Stara Gora organiziralo še dve prireditvi, najprej 15. Srečanje in razstava starodobnih vozil, in prav tako 15. razstavo kmetijske tehnike in sejem rabljenih delov in opreme.

Sicer pa društvo Oldtimer Stara Gora, ki je je lani preznovalo desetletnico obstoja, po besedah predsednika Alojza Slekovca, šteje okoli 160 članic in članov. Zelo veliko, če vemo, da vas Stara Gora premore manj kot 80 duš. Slekovec je posebej ponosen, da se je članstvu pred leti izpolnila velika želja: uspel jim je nakup starejšega gospodarskega objekta s pripadajočim zemljiščem, katerega so z veliko veselja, energije, vztrajnosti in tudi iznajdljivosti, preuredili v muzej kulturne, tehnične in premične dediščine. Ostaja sicer nekoliko grenak priokus, da objekt ni na Stari Gori, kot so sprva želeli, pa vendar zadovoljni, saj Bolehnečici niso daleč, le nekaj sto metrov zračne linije, v smeri Ljutomera. Članice in člani društva, med katerimi je najstarejši 96-letni Ferdinand Rantaša, lani umrl, razpolagajo z okoli 350 različnih, lepo ohranjenih starodobnih vozil, in sicer: mopedov, koles, motorjev, traktorjev, avtomobilov ter tudi tovornih vozil in kombijev.



Več v Družabno