Družinski festival Mačje mesto privabilo več kot tisoč otrok

Dežju in močnemu neurju navkljub je Mačje mesto v petek in soboto do 14. ure obiskalo več kot 2.000 obiskovalcev

Prlekija-on.net, sreda, 26. junij 2019 ob 15:37
Mačje mesto v Radencih

Mačje mesto v Radencih

V Radencih je od 21. do 22. junija potekal V. Družinski festival Mačje mesto, katerega organizator je Občina Radenci. Dežju in močnemu neurju navkljub je Mačje mesto v petek in soboto do 14. ure obiskalo več kot tisoč otrok. Skupaj s starši, spremljevalci in ljubitelji že tradicionalnega festivala mačje mesto je Radence tako obiskalo več kot 2.000 obiskovalcev.

Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, Mačka Murija. Tridnevni festival z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi tako postavlja Radence trdno na turistični zemljevid družinskih festivalov. V spomin na velikega literarnega ustvarjalca, je bil letos že drugič izveden tudi literarni natečaj na katerega so prejeli 32 literarnih prispevkov iz sedem osnovnih šol.

Festival, ki je namenjen predvsem otrokom in družinam, v zadnjih petih letih pridno pridobiva na prepoznavnosti. Doslej je gostil več kot 300 nastopajočih, ki so skupaj pritegnili več kot 7.000 obiskovalcev.

Tokrat se je program zaradi vremena skrajšal na dva dni. Na različnih prizoriščih se je zvrstilo več kot 60 nastopajočih. Organizatorji pa so pripravili tudi bogat spremljevalni program in dežju navkljub smo zabeležili več kot tisoč otrok, ki so se zabavali v radenskem parku. 
Za otroke in mladostnike so dovolj dobre samo najboljše vsebine, zato so organizatorji pripravili izjemen program. Otroci so uživali v gledaliških predstavah, v delavnicah Hiše eksperimentov Maribor, priznanih literarnih ustvarjalcev, likovnikov in glasbenikov. Nastopa Boštjana Gorenca - Pižame in Zlatana Čordiča - Rapera Zlatka pa zaradi velikega neurja ni bilo možno izpeljati.

V okviru projekta »Prehistory Adventure«, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020 so potekale delavnice na temo prazgodovinskih obrazov, s knjigami po prazgodovini. Otroci so nova znanja nabirali tudi na kiparski ter prazgodovinski časovni delavnici.

V okviru Mačjega mesta je tokrat že drugič potekal literarni natečaj Sanje so velika skleda. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem zadnje triade, mladi avtorji pa so lahko sodelovali s pesniškimi, proznimi ali dramskimi besedili. Prispevke je pregledala strokovna komisija v sestavi Dese Muck in Primoža Suhodolčana. Kot sta zapisala v strokovni oceni, njuna odločitev ni bila lahka in sta bila nad prispevki prijetno presenečena. Zmagovalec je z verzom »... sanje so velika skleda, iz katere zajemamo z veliko žlico. Dajemo jih v velika usta, v misel pa jih piše velika kreda....«, navdušil strokovno žirijo.

Petkovo dogajanje se je zaključilo z veliko svečano akademijo ob občinskem prazniku Občine Radenci. Mačje mesto je bilo v soboto zaradi neurja prekinjeno. Festivalna nedelja pa zaradi slabega vremena prav tako odpovedana.

Organizatorji vas že letos vabijo na VI. Družinski festival Mačje mesto 2020, s katerim bodo otroci tudi drugo leto skočili v poletne počitnice.

Družinski turistični festival »Mačje mesto« je integralni turistični produkt (vključuje ponudbo s področja športa, kulture, kulinarike, tradicionalnih običajev in nočitev), ki je namenjen predvsem otrokom in družinam. Organizator festivala je Občina Radenci. Sodelujoči partnerji so še Zavod za turizem in šport Radenci, Sava Turizem d. d. Zdravilišče Radenci in Turistično društvo Radenci.



Več v Družabno