Pri Svetem Tomažu predstavili knjigo Fara Tomaževska

V okviru praznovanja občinskega praznika občine Sveti Tomaž in 300-letnice župnije Sveti Tomaž je v teh dneh še enkrat več združila in še tesneje povezala vse, ki cenijo preteklost, sedanjost, svoj kraj, predvsem pa drug drugega

Prlekija-on.net, nedelja, 7. julij 2019 ob 14:42
Mateja Hržič, Bojan Hebar, Tomislav Roškarič in Mirko Cvetko na predstavitvi knjige Fara Tomaževska

Mateja Hržič, Bojan Hebar, Tomislav Roškarič in Mirko Cvetko na predstavitvi knjige Fara Tomaževska

Predstavitev zbornika Fara Tomaževska, ki je potekala v organizaciji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, je v petek, 28. junija, v okviru praznovanja občinskega praznika občine Sveti Tomaž in 300-letnice župnije Sveti Tomaž v teh dneh še enkrat več združila in še tesneje povezala vse, ki cenijo preteklost, sedanjost, svoj kraj, predvsem pa drug drugega.

Na odru Kulturnega doma Sveti Tomaž so se zbrali urednik Bojan Hebar, župan Mirko Cvetko in župnik Tomislav Roškarič ter v pogovoru z Matejo Hržič številnim obiskovalcem predstavili delo na zborniku in - kot sta ga je poimenovala župan in župnik - enkratni biser, ki so nam ga zapustili naši predniki. Knjiga Fara Tomaževska namreč nikakor ne predstavlja le vseh križev in kapel, ki so raztreseni po hribih in dolinah po celotni župniji ter njihove zgodovine. Predstavlja ljudi, premnoge zanimivosti, na katere je naletel urednik ob raziskovanju, še zlasti župnijske kronike, ki so še dandanes del življenj v tomaževskih krajih, druge pa bile do objave v knjigi popolnoma pozabljene. Večer je dodatno popestril bogat kulturni program številnih domačih izvajalcev.

V pisanje je bilo, kot piše Bojan Hebar, vloženih krepko čez 300 ur, še več truda pa je bilo potrebno vložiti v to, da se je izluščilo bistvo, a bilo je vredno. Ne samo zanj kot urednika, ki je v delu in odkrivanju raznih zapisov nedvomno užival, pač pa tudi za same krajane in župljane, pa tudi vse druge, ki jih zanima Sveti Tomaž in bodo v zborniku našli to, kar mu je odlično uspelo prenesti tudi na papir: občutek, kako so ljudje z župnijo delili ponos, veselje in žalost ob različnih preizkušnjah in obdobjih. Kakor so ga mnogi delili tudi na sami predstavitvi ter po njej. Predvsem občutek ponosa, veselja, povezanosti in zavedanja, da je zgodovino potrebno ceniti, razumeti in pravilno ovrednotiti, da lahko izboljšamo življenje v sedanjosti in prihodnosti. Kot je zapisal župnik Tomislav Roškarič: "Kdor pravilno vrednoti svojo lastno zgodovino, bo odgovorno ravnal tudi v odnosu do ljudi prihodnjih stoletij."

Občani Svetega Tomaža so z zbornikom dobili pomemben zgodovinski dokument, sam večer pa preživeli ob tem, za kar Tomaževčani še kako dobro vedo, kako dragoceno je - ob druženju, pogovoru, poslušanju, in nadaljevali večdnevno praznovanje visoke obletnice. Knjiga Fara Tomaževska pa že čaka na policah v vseh enotah ormoške knjižnice, seveda tudi v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž, in predstavlja izjemen dodatek k domoznanski zbirki knjižnice, za katero si močno želimo, da bi bila čim bogatejša z deli domačih ustvarjalcev in o krajih vseh treh občin soustanoviteljic.

Besedilo: Marinka Vnuk
Foto: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje