V mesecu dni na Ptuju zbrali že 123 litrov odpadnega jedilnega olja

Do danes je bilo zbranih kar 123 litrov odpadnega jedilnega olja, kar kaže na visoko osveščenost občanov o škodljivosti olj za okolje in pomenu zbiranja le-teh

Prlekija-on.net, četrtek, 8. avgust 2019 ob 09:26
Do danes je bilo zbranih kar 123 litrov odpadnega jedilnega olja, foto: neufal54/Pixabay

Do danes je bilo zbranih kar 123 litrov odpadnega jedilnega olja, foto: neufal54/Pixabay

Pred dobrim mesecem je družba Javne službe Ptuj na sedmih različnih lokacijah na Ptuju postavila zabojnike za ločeno zbiranje odpadnega jedilnega olja. Odziv občanov je izjemen. Do danes je bilo zbranih kar 123 litrov odpadnega jedilnega olja, kar kaže na visoko osveščenost občanov o škodljivosti olj za okolje in pomenu zbiranja le-teh.

Največ plastenk odpadnega jedilnega olja je bilo zbranih na lokacijah v blokovskem naselju: pri OŠ Ljudski vrt, pri trgovini Spar-Rabelčja vas in pri OŠ dr. Ljudevita Pivka. Na podlagi zbranih količin oddanih plastenk bodo še v tem mesecu obračunani dobropisi za posamezno odjemno mesto (0,20 EUR/liter).

V družbi Javne službe Ptuj si prizadevajo za osveščanje občanov o pravilnem in doslednem ločevanju odpadkov ter o skrbi za čisto in zdravo okolje. Pozitivni rezultati se že kažejo, je pa pred njmi bil še en izziv - izločanje odpadnih jedilnih olj iz okolja. Odpadna jedilna olja in maščobe namreč gospodinjstva večinoma odlagajo v odtok ter s tem povzročajo ogromno okoljsko in gmotno škodo. Ko se jedilna olja, maščobe in masti zlivajo v umivalnike, odtoke ali stranišča, se v ceveh ustvarijo blokade, ki lahko postopoma omejijo pretok odpadne vode iz gospodinjstva in povzročijo zamašitev kanalizacijskih cevi. Hkrati se pojavijo težave pri procesu čiščenja na biološki čistilni napravi in možnost zatekanja komunalnih odplak.

Zato so se v družbi Javne službe Ptuj odločili postaviti zabojnike za ločeno zbiranje odpadnih jedilnih olj. Zabojniki so postavljeni na območju Mestne občine Ptuj, in sicer: pri OŠ Ljudski vrt, pri OŠ Grajena, pri trgovini Spar-Rabelčja vas, pri OŠ dr. Ljudevita Pivka, pri Eko otoku na Dravski ulici, pri OŠ Breg, pri Qlandiji. Vanje lahko prebivalci Mestne občine Ptuj oddajo odpadno jedilno olje le v dobro zaprtih plastenkah.

Kako oddati odpadno jedilno olje v zbiralnik

Na hrbtni strani položnice za ravnanje z odpadki izrežite KUPON, s katerim lahko na Mestni blagajni Javnih služb Ptuj, Ul. heroja Lacka 3, prevzamete ETIKETE za identifikacijo. Odpadno olje doma zbiramo v plastični posodi (plastenki za Fruc, Radensko, ipd.). Na plastenko z odpadnim oljem nalepimo etiketo, plastenko dobro zapremo in jo oddamo v zbiralnik. Pomembno je, da odpadnega jedilnega olja ne zlivamo v posodo. Prav tako je prepovedano odlaganje polnih plastenk ob posodi.

Z zbiranjem odpadnega jedilnega olja si tako lahko prebivalci znižajo stroške na položnici za odpadke. Na podlagi zbranih količin pravilno oddanih plastenk (v zaprti plastenki, opremljeni z nalepko odjemnega mesta), lahko obračunajo dobropis za posamezno odjemno mesto, in sicer v višini 0,20 EUR/liter.



Več v Gospodarstvo