Želita si 10 hektarjev lešnikov

Med Lenartom in Jurovskim Dolom, Gregor in Petra Muršec, gojita domače lešnike. Na treh hektarjih se pod njunim domom razteza nasad 1500 sadik lešnikov, ki ga želita v prihodnosti razširiti.

Aleksandra Papež, četrtek, 29. avgust 2019 ob 20:41
Lešniki Veverička

Lešniki Veverička

Med Lenartom in Jurovskim Dolom je mogoče najti domače lešnike. Gojita jih Gregor in Petra Muršec. Na treh hektarjih se pod njunim domom razteza nasad 1500 sadik lešnikov, ki ga želita v prihodnosti razširiti.

Trenutno gojita tri sorte lešnikov, ki se razlikujejo predvsem po aromi ploda. Že sedaj ogromen nasad, bosta kmalu razširila s še 1000 že pripravljenimi sadikami. V prihodnosti pa želita nasad razširiti in urediti na 10 hektarjih.

Ker imata mlada starša štiri majhne pomočnike, se zavedata pomena zdravega življenjskega sloga, najbolj seveda od takrat, ko so se zdravstvene težave dotaknile njune družine. »Želela sva spodbujati zdrav življenjski slog ter ponuditi nekaj domačega, in ponudnikov domačih lešnikov v naši okolici res ni. Hkrati pa je to dejavnost, ki ni dnevno obvezujoča, saj želiva svoj čas kvalitetno nameniti družini.« pove Gregor ter razloži, da bosta trgu ponudila domače lešnike pod imenom Veverička. Njuna želja pa je prodreti tudi na tuje tržišče.

Januarja sadike obrežejo, jih večkrat letno okopljejo, pognojijo, skrbno nadzorujejo, morebitni pojav škodljivcev, da lahko septembra oberejo kakovosten pridelek. »Lešniki so lahko zdrav prigrizek med delom, obogatijo pekovske izdelke ali pa jih postrežemo ob kavi.« razložita ter poudarita, da so lešniki zelo bogati s folno kislino, kalcijem, magnezijem in železom, obenem pa znižujejo krvni tlak. Družini Muršec najbolj teknejo prepraženi v pečici.

Največji ponudnik napihljivih igral v Sloveniji

Z namenom preprečevanja odvisnosti mladih in otrok od elektronskih naprav ter spodbujanjem aktivnega preživljanja časa med raznimi dogodki, se je Gregor s prijateljem Robertom Pavalecem, ob lešnikih, domislil zanimive dejavnosti - ponudbo napihljivih igral, prav tako Veverička. Postopoma sta se razvila v največjega ponudnika napihljivih igral v Sloveniji. Lani sta se prvič predstavila na sejmu KOS v Lenartu, letos pa tudi na sejmu AGRA. »Če so na posameznem dogodku otroci zadovoljni, so zadovoljni tudi njihovi starši. Veselimo se trenutka, ko bomo k ponudbi na dogodkih dodali še lešnike.« pove Gregor.

Družina Muršec
Družina Muršec, foto: Grega T. Bohinc, www.zcukr.si

»S Petro, ki je najboljša možna žena, imava štiri prečudovite otroke, katerim skušava biti najboljši možen zgled na vsakem koraku v življenju. Če verjameš vase, si upaš, imaš sanje in cilje, če vztrajaš in ne obupaš, je vse mogoče. Čas je moja najpomembnejša vrednota, ob tem pa me vedno spremlja misel - if you can see it in your mind, you can hold it in your hand - Če lahko nekaj vidiš v svojih mislih, lahko to držiš v svojih rokah.« je poudaril Gregor, ki mora ob zaposlitvi, ponudbi igral ter gojenju lešnikov gotovo dobro razpolagati s svojim časom.



Več v Gospodarstvo