Po petdesetih letih spet pred oltar

Kar osem sester Fekonja na zlati poroki ene izmed njih

Prlekija-on.net, torek, 3. september 2019 ob 11:33
Zlatoporočenca Katica in Maks Juršnik sta še vedno čila, zdrava in vesela, foto: Ludvik Kramberger

Zlatoporočenca Katica in Maks Juršnik sta še vedno čila, zdrava in vesela, foto: Ludvik Kramberger

Čeprav je v zadnjih letih vse več ločitev, ponekod celo več kot porok, pa ne moramo mimo dejstva, da v preteklosti še zdaleč ni bilo tako. Potrjuje se to s pogostimi praznovanji zlatih, bisernih, diamantnih in drugih jubilejnih porok. In eno slednjih, zlati zakonski jubilej sta skupaj s svojim najdražjimi in bližnjimi sorodniki, praznovala tudi Katica in Maksimiljan Juršnik iz Lenarta. Zanimivo je, da se je na praznovanju zbralo vseh sedem sester zlatoporočenke Katice, kar pomeni, da je bilo zraven osem sester Fekonja.

Katica se je namreč Jožefi in Alojzu Fekonja, rodila v Oseku pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah, skupaj s še desetimi otroki, in sicer so to: Ernest (1937, umrl 2012), Karel (1938 - živi v Avstraliji), Ivanka (1940), Frida (1942), Mimika (1944), Jožica (1948), Franc (1949, umrl že kot otrok), Katarina (1950), Cvetka (1952), Lojzka (1956) in Ema (1958). Vseh osem sester je torej še živih in vseh osem je bilo na zlati poroki ene izmed njih, Katice, ki si je pokojnino mimogrede prislužila z delom v Sadjarstvu Lenart. Njen mož Maksimiljan, ki se je rodil v Negovi, je delavna leta nabiral z zaposlitvijo doma in v tujini. Dom sta si po poroki ustvarila na ženini domačiji v Oseku, ki pa sta ga zaradi bolezni prodala in se preselila v blokovsko stanovanje v Lenartu.

V zakonu sta se jima rodila hčerka Natalija in sin Tomas, ki sta ju obdarila s tremi vnukinjami. Oba zlatoporočenca sta včlanjena v DU Lenart, kjer se veselita druženja na izletih in prireditvah. Sploh pa jima nikoli ni dolgčas.



Več v Kultura in izobraževanje