Letos sta najboljšo prleško gibanico spekli Majda in Lidija

Kar 130 pohodnikov je uživalo ob odlični prleški kulinariki in vinih, velika večina jih je bila iz skoraj vseh koncev Slovenije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. september 2019 ob 17:05
Prleška gibanica 2019

Prleška gibanica 2019

Tokratna prireditev Prleška gibanica 2019 je potekala minulo soboto, 7. septembra 2019. Že tradicionalno poteka v okviru prireditve ocenjevanje prleških gibanic. Letos je bilo že šesto zapored, strokovna komisija je ocenila 19 prijavljenih izdelkov.

Organizator, Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, je v okviru prireditve prvič organiziral Kulinarični pohod Prleška gibanica. Odziv na 11 kilometrov dolgo pohajkovanje po občini Križevci s postojankami je bil odličen. Kar 130 pohodnikov je uživalo ob odlični prleški kulinariki in vinih, velika večina jih je bila iz skoraj vseh koncev Slovenije. Najstarejša pohodnica je bila stara 93 let! Na postojankah so Kmetija Kosi, Kmetija Koroša, Splošna kmetijska zadruga Ljutomer - Križevci, Marinka Stanjko, Mlin Stajno, Društvo Kmetic Križevci - Veržej in Kmetija Ros poskrbeli za kulinarično ponudbo, ki je tako vizuelno kot z okusi navdušila vse pohodnike. Vinogradništvo Družina Kos, člani Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Društva vinogradnikov Mala Nedelja ter Vinogradništvo Horn so na mizo ponudili najboljša vina iz njihovih kleti. Najmlajše so najbolj navdušile kokoši pri Marinki Stanjko, vsi pohodniki pa so se strinjali da je pokrajina v tem delu Slovenije izjemno barvita in čista, domačini pa prijazni, veseli, gostoljubni in hudomušni.

Istočasno je v dopoldanskem času potekalo zbiranje prleških gibanic za ocenjevanje prleških gibanic. Strokovno komisijo so sestavljale Elvira Štumpf, Zdenka Tompa in Frančka Lebarič, letošnja predsedujoča komisiji. Med tržnimi ponudniki je bilo 6 prleških gibanic, med ljubitelji prleške gibanice pa je strokovna komisija ocenila kar 13 izdelkov. Tokrat je ocenjevanje postreglo z doslej najvišjo oceno, ki jo je prejela zmagovalna prleška gibanica, in sicer 19,83 od možnih 20 točk.

Najboljši trije v kategoriji tržni ponudniki so:
1. Mlinopek d.d.,
2. Gostilna Zorko, Dušan Zorko s.p.,
3. Vinotoč Belak.

Najboljše tri prleške gibanice v kategoriji ljubitelji prleške gibanice so:
1. Kofetarici Majda in Lidija,
2. Majda Markovič,
3. Marija Žuman.

Kofetarici Majda in Lidija sta v popoldanskem delu prireditve v vaškem jedru Vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež naučili, kako se pripravlja prleška gibanica, na koncu pa slavili tudi kot absolutni zmagovalki letošnjega ocenjevanja, saj sta prejeli najvišjo oceno. Prava paša za oči je bila razstava prleških gibanic, Vokalna skupina Beročka ter članici KUD Križevci pa so poskrbeli za kulturni program. Ponudniki lokalnih izdelkov in pridelkov so poskrbeli, da so se stojnice pod šotorom šibile od dobrot.

Že spomladi so sommelierji v okviru Sommelierske selekcije na Zavodu SloVino izbirali vina, ki se najbolje podajo k prleški gibanici. Letos so to laški rizling PT Vinogradništva Krampač, rumeni muškat Vina Škrget in Veronika Vinogradništva Družina Kos.

Kljub slabši vremenski napovedi je organizatorju vendarle uspelo izpeljati celotno prireditev. Obiskovalci, ki so se s polnimi nahrbtniki in vrečkami prleških izdelkov in pridelkov vračali domov, so že obljubili, da se prihodnje leto vrnejo.

mag. Tjaša Kos



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno