Prikazali suho, hitro, čisto in energetsko učinkovito gradnjo z Wienerberger materiali

V Črenšovcih so pripravili Dan odprtih vrat Wienerberger in predstavili sodobno opečno gradnjo stanovanjske hiše

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. september 2019 ob 13:54
Dan odprtih vrat Wienerberger

Dan odprtih vrat Wienerberger

Podjetje Wienerberger je v Črenšovcih pripravilo dan odprtih vrat, kjer so skupaj z investitorjem in izvajalcem Gradbeni inženiring DOM, Dominik Pintarič s. p. predstavili sodobno opečno gradnjo stanovanjske hiše. Prikazali so, kako poteka suha, hitra, čista in energetsko učinkovita gradnja z materiali, ki služijo večim namenom in ki bodo služili tudi kasnejšim generacijam.

Wienerberger je vodilni svetovni proizvajalec gradbenega materiala in infrastrukturnih rešitev, ki aktivno sodeluje pri izboljšavah kvalitete življenja in sooblikuje prihodnost gradnje. Je multinacionalni proizvajalec proizvodov iz gline za zid, fasado, streho, plastičnih in keramičnih cevnih sistemov ter betonskih in glinenih tlakovcev. Wienerberger Slovenija zaposluje skoraj 130 ljudi, sedež podjetja pa je v Borecih. Proizvodnja zidne opeke poteka v Ormožu, proizvodnja strešne kritine v Križevcih, v Lukavcih pa imajo proizvodno enoto za pripravo engob in glazur za površinsko obdelavo strešnikov, za celotno skupino.

Gradnjo sta predstavila strokovnjakinja za trženje pri Wienerberger Adriatic Marja Dolamič ter projektant, inženir in investitor gradnje Dominik Pintarič. Ob tem je zidarski mojster predstavil gradnjo tudi v praksi, kako poteka sistem suhe, čiste in energetsko učinkovite gradnje s Porotherm Dryfix.extra lepilom in zidno opeko Porotherm 38 IZO Profi, ki je bila uporabljena pri gradnji hiše. Kot je bilo povedano, gre za nanos lepila, kar pomeni, da je gradnja hitra, čista in ekonomična.

Opeka namenjena za gradnjo monolitnih opečnih zidov z izjemnimi toplotnimi in mehanskimi lastnostmi

Kot je ob tem povedal Pintarič, se je kot zastopnik sodobne gradnje, odločal med opekama Porotherm Profi in Porotherm IZO Profi, slednjo pa je izbral zaradi privarčevanja pri fasadi, saj za fasado nato potrebuje samo še omet in zaključni sloj.

Dolamičeva je ob tem razložila, da sta "sistema Profi in IZO Profi, sistema sodobne gradnje. Razlika med njima pa je v tem, da ja IZO Profi izdelek, ki je polnjen s kameno volno. Oba sistema pa se zidata z Dryfix.extra lepilom, to je poseben inovativni sistem gradnje, ki ga je razvilo podjetje Wienerberger". Opeka je namenjena za gradnjo monolitnih opečnih zidov z izjemnimi toplotnimi in mehanskimi lastnostmi. Opeka kot celota skupaj s polnilom iz mineralne volne v največji meri zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo, je negorljiva, odporna je na staranje in je paropropustna.

Gradbena sezona se lahko podaljša vse do zime

Ob tem so tudi na praktičen način prikazali, kako poteka gradnja. Prva vrsta opeke se zloži na malto, ki mora biti povsem ravna. Zgornji sloj položene opeke je potrebno očistiti z vodo, da se odstranijo prašni delci. Na očiščeno opeko se nato na zunanji dve rebri na vsaki strani nanese lepilo, na kar se položi druga vrsta očiščene opeke in postopek se nato tako ponavlja. Sistem gradnje s Profi opeko je podoben, nekoliko se razlikuje le način nanosa lepila.

Kot je razložila Dolamičeva, se "tak način sodobne gradnje lahko potem pozna tudi pri samem letnem času, saj s takim sistemom gradnje lahko gradimo tudi pri temperaturi do -5 stopinj C. To pomeni, da je gradbena sezona podaljšana vse tja do zime". Poudarjeno je bilo tudi, da je pri takšni gradnji "samo gradbišče s tem veliko čistejše, saj nimamo dodatnega odpadnega materiala, s tem puščamo tudi manjši ogljični odtis na samih objektih in s tem tudi lahko rečemo, da v širšem pomenu res trajnostno gradimo." Predstavljen je bil tudi nov opečni vogalnik, ki je že na trgu in še dopolnjuje ter v celovitem sistemu zaključuje sodobno opečno gradnjo. Na tej hiši še ta sodoben vogalnik ni bil uporabljen, uporabili so ga v izvedbi stiropora.

Da je gradnja na tak način res hitra, čista in ekonomična, je potrdil tudi Pintarič, ki je povedal, da je sama gradnja hiše, zidanje sten in stropa, potem ko je že bila narejena armiranobetonska plošča, trajala okoli osem dni.

Pri strehi uporabili tradicionalno kritino Bobrovec

Objekt je pokrit s strešno kritino Tondach s strešnikom Bobrovec, "ki je tradicionalna strešna kritina, ki je v tem pomurskem prostoru še kako doma," je med drugim povedala Dolamičeva. Spada med najbolj tradicionalne strešnike in je na razpolago v številnih oblikah in barvah. Posebej pri zgodovinsko in spomeniško zaščitenih objektih je strešnik Bobrovec odlična rešitev in garancija dovršene prenove in sanacije strehe. Ker pa klasika ne gre nikoli iz mode, je Bobrovec s svojim širokim spektrom oblik in barv primeren tudi za novogradnje in moderno arhitekturo. Pri tej gradnji je bil izbran Bobrovec v Natur Color črni barvi.

Kot je razložil Pintarič, je sama streha grajena kot sistem. "Izvedena je z leseno strešno konstrukcijo na katero je položena paroprepustna folija, narejen zračni most in pokrita z Bobrovcem". Dolamičeva je ob tem dodala, da je "pri tej gradnji Bobrovec prikazan v dvojnem pokrivanju. Nekoč so delali kronsko pokrivanje, v zadnjem obdobju pa se predvsem obnese dvojno pokrivanje. Kljub temu, da je poraba na kvadratni meter nekoliko višja, je vendarle opečna kritina, tudi strešnik Bobrovec, nekako zaščitni znak te regije, saj je glina že od nekdaj bila tukaj osnovni gradbeni material." Ta material, glino, sedaj pri podjetju Wienerberger skozi sodobne inovativne sistemske rešitve srečujemo kot zidne sisteme, strešne sisteme, vse bolj se pojavljajo tudi glineni ometi, strešniki pa se selijo vse bolj tudi na fasade. "Se pravi, da glina ostaja tisti trajnostni material, ki zagotavlja kvaliteto bivanja v vseh pogledih," še je pojasnila Dolamičeva.

Nudijo brezplačne izračune in strokovno svetovanje za vse rešitve, kar se tiče gradnje

Podjetje Wienerberger, kot ponudnik kvalitetnih proizvodov, nudi tudi kvalitetne rešitve. Nudijo brezplačne izračune materialov, strokovno svetovanje, tako pri izbiri strehe, kot tudi zidu in vseh ostalih rešitev, kar se tiče gradnje. Lahko vam pomagajo do pravih izvajalcev, lahko vas povežejo z arhitekti, da boste skupaj našli končno rešitev, s katero boste zadovoljni. Vse informacije najdete na spletni strani wienerberger.si.



Več v Gospodarstvo