Da Mura ne bi ogrozila Gornje Radgone

Gradbinci izvajajo povišanje obrambnega zidu na obrežju Mure

Prlekija-on.net, nedelja, 22. september 2019 ob 21:141
Nadgradnja visokovodnega zidu na obrežju reke Mure

Nadgradnja visokovodnega zidu na obrežju reke Mure

Poleg kar nekaj gradbišč, ki so trenutno "odprta" v Gornji Radgoni (stanovanjska bloka na Mariborski ulici in na Tratah, prizidek zdravstvenega doma...), je očem javnosti nekoliko odmaknjeno gradbišče na obrežju reke Mure v bližini mostu, ki povezuje obe Radgoni. Gradbinci namreč gradijo obrambni zid pred poplavami. Tako, čeprav Mura v zadnjih letih ni ogrožala Gornje Radgone, želijo zavarovati mesto sejmov in penine, pred morebitno poplavo. Dela izvaja Gradbeno podjetje Pomgrad d.d. Murska Sobota. Vodja gradbišča Petra Frank, dipl. ing. gradbeništva, nam je v nekaj besedah predstavila projekt, ki se imenuje Nadgradnja visokovodnega zidu Gornja Radgona na obrežju reke Mure. To je nadaljevanje od že urejenega dela obrežja Mure in nasipa pri mostu na Muri, ki varuje mesto Gornja Radgona pred poplavami.

Dela se izvajajo tako, da na že zgrajeni betonski zid, ki je bil zgrajen pred mnogimi leti in je dobro utemeljen, opravljajo povišanje obrambnega zidu. Projekt zajema tudi ureditev ploščadi na delih zidu, ki bodo služila za turistične namene, tako da bodo lahko turisti opazovali tok reke Mure in okolico. Dela se izvajajo v sklopu projekta goMURra, katerega naročnik in investitor je Ministrstvo za okolje in prostor, direkcija RS za vode. Kot so nam še povedali, bi naj bila gradnja dokončana do konca letošnjega leta. Zanimivo je, da je projekt delo Radgončana, saj ga je pripravilo IPG Igor Pivec s.p.

Gornja Radgona bo z dokončanjem tega projekta dobila še eno turistično atrakcijo, ki se bo pridružila znameniti Skalni kleti podjetja Radgonske gorice, lepega mestnega parka z znamenito fontano, lepim in velikim športnim centrom, Pomurskim sejmom, Lisjakovo strugo...

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Gospodarstvo