Obisk tetke jeseni, ekološka tržnica in Prleška brotva v vrtcu Stročja vas

Topli dnevi se počasi poslavljajo, saj prihajajo krajši in hladnejši dnevi

Prlekija-on.net, petek, 4. oktober 2019 ob 08:15
Jesensko dogajanje v vrtcu Stročja vas

Jesensko dogajanje v vrtcu Stročja vas

Pa smo jo dočakali, jesen namreč. Topli dnevi se počasi poslavljajo, saj prihajajo krajši in hladnejši dnevi. Tako smo prvi jesenski dan v vrtcu Stročja vas tradicionalno obeležili s prihodom tetke Jeseni in Ekološke tržnice.

»Tetka Jesen« nam je s seboj prinesla košaro samih jesenskih dobrot. Otrokom je povedala veliko zanimivosti in značilnosti o jeseni, zastavljala uganke, z otroki pela pesmi in naročila otrokom in vzgojiteljicam naj pazijo nase, da ne bodo zboleli. Otroci so odgovarjali na zastavljena vprašanja in tetki Jesen marsikaj vedeli povedati o letnem času jeseni. Ko se je tetka jesen poslovila in odšla od nas so se otroci odpravili ven na vrtčevsko igrišče, kjer so otroci najstarejše skupine pripravili Ekološko tržnico. Dekleta in fantje oblečeni v branjevke so veselo ponujali in prodajali veliko različnega sadja. Tudi cenik so si izdelali in imeli blagajne z »denarjem.« Otroci so kupovali sadje in se sladkali z jesenskimi dobrotami.

Narava pa nas vabi, da jo raziščemo v vsej njeni lepoti, zato bomo čim več časa preživeti tudi na prostem ter uživali v igri z gozdnimi plodovi, listki in drugim naravnim materialom.

Prleška brotva v vrtcu Stročja vas

V torek, 24.9.2019 smo v vrtcu Stročja vas v dopoldanskem času imeli že pravo tradicionalno prleško »brotvo«. Otroci starejših skupin so si od doma prinesli »pute« in majhna vedra, v katera so potem trgali grozdje in ga v »putah« nosili na prešo. Grozdje so najprej stiskali z lesenimi bati v »škafu« nato pa ga z majhnim vedrom vlili stisnjeno grozdje v prešo, da so ga v preši stisnili potem do konca. Iz preše je pritekel sladek grozdni sok katerega so poskusili vsi otroci od najmlajših do najstarejših. Prav tako smo imeli »južino« zobl in kruh. Brotva se je zaključila ob zvokih vesele narodno zabavne glasbe, plesu in huškanju.

Zapisala: 
Anita Žižek



Več v Najmlajši