Teden otroka v vrtcu Križevci

Strokovne delavke so tudi tokrat pripravile številne dejavnosti, ki so popestrile dogajanje v vrtcu

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2019 ob 11:41
Teden otroka v vrtcu Križevci

Teden otroka v vrtcu Križevci

V bližini našega vrtca je gozd v katerem živi majhno bitje, ki si je za svoj dom izbralo rdečo mušnico. Ker otroci vrtca Križevci verjamemo vanj, smo se znašli v pravljičnem svetu, kjer nas je gozdni škrat prijazno sprejel in nam podaril skrivnostni zaklad. Obljubili smo mu, da bomo lepo skrbeli za gozd in živali v njem.

S tem uvodom smo pričeli teden otroka, ki se ga otroci v našem vrtcu še posebej veselijo. Strokovne delavke smo tudi tokrat pripravile številne dejavnosti, ki so popestrile naše dogajanje v vrtcu.

V ponedeljek smo se pogovarjali o škratih (kakšni so, kaj imajo oblečeno, kje živijo, kako veliki so, kako dolgo živijo..). Spraševali se smo, kaj že vemo o njih, kaj bi želeli izvedeti in ob koncu tedna ugotavljali, kaj smo se naučili. Škrate smo iskali v slikanicah, revijah, leksikonih. Spoznavali smo nove izraze kot so nap. mrščiti se, varovalna barva. Ko smo si na glave nadeli kapuce smo dobili njihove nadnaravne moči. Prepevali in deklamirali smo pesmice (Škrateljčki, Enkrat je bil en škrat, Ciciškrat...). Pesmice smo peli ob spremljavi kitare in jih spremljali z malimi ritmičnimi in melodičnimi instrumenti.

Torek je bil namenjen poslušanju pravljic. Predšolski otroci so obiskali šolsko knjižnico kjer nam je knjižničarka Marjeta predstavila knjižnico, nato pa nas popeljala v pravljični svet z zgodbico Palček Pavle. V vrtcu so vzgojiteljice mlajšim otrokom zaigrale lutkovno predstavo z naslovom Škratova hišica. Po igri z lutkami so si nato na prstke narisali škarte in se igrali prstno igrico Kje je palček.

V sredo nas je Škrat Pavle skupaj s prvošolčki povabil v skrivnostni gozd, v katerem nam je nastavil naloge, ki smo jih morali rešiti. Nanašale so se predvsem na govor. Slediti smo morali rdečim puščicam in zbirati dele sestavljanke. Le te so nam razkrile skriti zaklad, ki smo ga našli na našem vrtu. Mlajši otroci so tudi iskali zaklad, vendar so si dolžino pohoda in naloge prilagodili.

Četrtek je bil namenjen ustvarjanju. Izpod pridnih rok so nastali škrati iz drevesnih polen, ustvarjali smo naravne umetnine s polaganjem naravnih materialov na različne podlage, ustvarili škratov gozd, izdelali škrate iz plastenk in jesenskih plodov. Mlajši otroci so odkrivali jesenske raziskovalne škatle z naravnimi materiali.

Petek je bil namenjen zabavi. Na škratovanju smo zarajali ob pesmicah in se družili z otroki ostalih starostnih skupin. Ker nam je v četrtek vreme zagodlo in nam je kostanjev piknik odpadel, nam je kuhar Dani kostanje skuhal kar v vrtcu da smo se posladkali z njimi. Ta dan smo si tudi ogledali risanke kot so: Palček David, Smrkci, Palček Smuk, Palčica, Nodi in dva škrata in se spomnili tudi naše mladosti. 
Vse načrtovane dejavnosti smo prilagodili starosti in razvojni stopnji otrok v posameznih oddelkih.

Ker je tema otroke pritegnila, smo se strokovne delavke odločile, da bomo dejavnosti nadgradile in prenesle v december, ko nas obišče Dedek Mraz s spremstvom škratov.

Pripravila: Melita Karas



Več v Najmlajši