Delavnica uporabe e-knjig in Biblosa

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož je potekala delavnica o uporabi e-knjig in portala spletne Knjižnice Biblos, ki jo je vodil Damjan Rizman

Prlekija-on.net, četrtek, 17. oktober 2019 ob 16:57

V današnjih dnevih nam večkrat uide čas za obisk knjižnice in izposojo želenih knjig za večerno branje. Zato je branje e-knjig na pametnem telefonu, bralniku ali prenosnem računalniku kot nalašč namenjeno tistim, ki jih čas tako rekoč preganja ali pa tudi za starejše, ki jim je hoja do knjižnice težavna.

V ta namen je v četrtek 10. oktobra v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož potekala delavnica o uporabi e-knjig in portala spletne Knjižnice Biblos, ki jo je vodil Damjan Rizman.

Biblos je prva slovenska e-Knjižnica, v kateri si lahko izposodite knjige v elektronski obliki in jih prebirate na e-bralnikih, pametnih telefonih, tablicah, prenosnikih in osebnih računalnikih.

Najbolj priporočljivo je branje e-knjig na e-bralniku, ki je očem prijazen, saj je njegov zaslon podoben papirju in na soncu ne blešči. Za čim lažje branje si lahko primerno nastavite velikost pisave, sama baterija pa zdrži brez polnjenja tudi več tednov. Če bralnika nimate, si ga lahko izposodite v naši knjižnici. Na razpolago sta namreč dva e-bralnika, ki sta namenjena izposoji na dom.

Uporaba Biblosa zahteva nekaj minut vaše pozornosti, pri čemer je prvi korak, da se prijavite na portal Biblos z uporabniškim imenom (SIKORM + številka članske izkaznice) in geslom (geslo za Moja knjižnica). Na kar sledi izposoja želenih knjig, ki jih prenesete na napravo in branje se lahko prične. Vendar pred samim pričetkom branja se prepričajte ali vaš e-bralnik podpira knjižne formate ePUB DRM in InkBook, kajti e-knjige so namreč zaščitene. Oba e-bralnika, ki sta na voljo v ormoški knjižnici, podpirata ustrezni knjižni format. Istočasno si lahko izposodite 4 e-knjige in jih hkrati prebirate na petih različnih napravah (npr. e-bralnik + pametni telefon + prenosnik). E-knjige so berljive 14 dni, po tem času pa se zaklenejo in postanejo trajno neuporabne. Izposojenih e-knjig si ne morete podaljšati, lahko si jih pa ponovno izposodite. Možno jih je tudi predčasno vrniti, vendar ne prej kot 24 ur od same izposoje.

Podrobnejša navodila za posamezne naprave si poglejte na spletni povezavi ali pa se nam pridružite na naslednji predstavitvi o Biblosu in njegovi uporabi.



Več v Kultura in izobraževanje