Nad Prlekijo so se pojavili zanimivi lečasti oblaki

Ti oblaki se ponavadi pojavijo v gorskih regijah, lahko pa tudi na območju, ko v bližini ni nobenih gorovij, kot je bil tokrat primer

Prlekija-on.net, nedelja, 20. oktober 2019 ob 18:512
Lečasti oblaki nad Ljutomerom

Lečasti oblaki nad Ljutomerom

V nedeljo pozno popoldan so se nad Prlekijo pojavili zanimivi oblaki, ki jim pravimo lečasti oblaki (Altokumulus lenticularis) in se ponavadi pojavijo v gorskih regijah, lahko pa tudi na območju, ko v bližini ni nobenih gorovij, kot je bil tokrat primer. Na fotografijah in v videu si lahko ogledate te zanimive oblake, ki so bili posneti iz Ljutomera.

Kako nastanejo lečasti oblaki?

Kot navajajo pri Neurje.si, "odgovor leži nad zemeljsko površino. Lečasti oblaki so najpogosteje vidni v gorskih regijah. Pod določenimi pogoji se lahko tvorijo tudi, ko ni v bližini nobenih gorovij. Tvorijo se zaradi zračnega toka¹, ki teče v nasprotne smeri. Gora prisili topel in vlažen zrak, da se pomakne preko gore, kjer se zrak v tem procesu ohlaja in kondenzira², kar tvori oblake. Ko se zrak premakne navzdol po zavetrni strani gore lahko oblak izhlapi nazaj v paro. Kar ostane se oblikuje v oblake lečaste oblike³ ali lentikularne oblake nad vrhom gore, kjer se je vlažen zrak kondenziral v kapljice. Zaporedni valovi zračnih mas, ki udarijo ob gore tako ustvarijo večplastno obliko oblakov, ki spominja na obliko krožnikov."

Lečasti oblaki
Lečasti oblaki, vir: Neurje.si


Več v Narava