Koronarcem druženje in gibanje veliko pomeni

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2019 ob 08:15
Piknik Koronarnega društva Radenci

Piknik Koronarnega društva Radenci

Koronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno - žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, s številnimi dejavnostmi nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društvu. In enako kot praktično skozi celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih. Omenjeni bolniki, ki sodijo med najbolj rizične, saj je dokazano, da srčno žilni bolniki (celo pred rakom) najpogosteje umirajo, še posebej veliko dajo na telesne vaje, rekreacijo, pohode v naravi, izlete ter sploh družabna srečanja in druženja. Zato niti ne preseneča, da se vsakoletnega jesenskega "kostanjevega piknika" udeleži veliko članic in članov. Letošnji piknik, katerega se je po lepem jesenskem vremenu udeležilo več kot 40 članic in članov, je znova potekal v idiličnem okolju Turistično - rekreacijskega centra (TRC) Zgornje Konjišče v Apaški dolini, in prav vsi so bili navdušeni.

Seveda pa na družabnem srečanju, kjer sta za peko kostanja skrbela Alfi in Milan Gorički, ni dišalo samo po pečenem kostanju, temveč tudi po jedeh z žara, toda večinoma s tistimi, ki srčno - žilnim bolnikom priporočajo zdravniki. Zlasti okusni so bili hrustljavo pečene postrvi, ki so jih ponudili gostitelji, a tudi čevapčiči so nekaterim dobro teknili. Ob moštu in tudi kakšnem špricarju je vse skupaj še bolj teklo po grlu. Kot sta nam povedala predsednik in sekretar Koronarnega društva Radenci, Edvard Metličar in Peter Cvetkovič, so člani zelo veseli, da lahko pridejo na tovrstna srečanja in druženja, ki jih vedno priporočajo tudi zdravniki. Vse tisto, kar se je dogajalo v TRC Zgornje Konjišče pa je za vse, ki so prišli, bil pravi užitek in obliž, seveda pa je večina prisotnih, poleg jedi z žara, zelenjave, pečenih kostanjev in tudi različnih sladic, poskusila tudi mlado vino - mošt, ki so ga zraven prinesli člani društva. Seveda ni manjkalo niti petja večine članov, katere je na harmoniki spremljal njihov član Ciril Triller, dr. med. spec. krg. In dejansko nikomur ni bilo slabo, kar pomeni, da je ozračje v Zgornjem Konjišču in Apaški dolini, ter sploh v omenjenem društvu več kot ugodno...

Po tokratnem razvajanju, ki je potekalo tudi v okviru obeleževanja Svetovnega dneva oživljanja, pa sedaj spet sledijo bolj resne zadeve. Poleg telesne vadbe, ki ob ponedeljkih in četrtkih poteka v Radencih ter ob torkih v Gornji Radgoni, bo namreč na sporedu še nekaj strokovnih predavanj. Tako bodo v torek, 12. novembra v POŠ Stogovci imeli predavanje na temo: Koronarna bolezen, dejavniki tveganja, kjer bo predavateljica Sonja Vidovič Rauter, dr. med. spec. int. in kardiovaskularne medicine. Že nekaj dni pozneje, v ponedeljek, 18.11., bo v hotelu Izvir v Radencih predavanje Julije Tepeše, dr. med. spec. int. in kardiovaskularne medicine, na temo: Povišani krvni pritisk..., ob tem bo do konca leta še kar nekaj drugih aktivnosti.



Več v Družabno