Pubec postaja več kot le mlado vino

Okrog 1000 obiskovalcev je obiskalo peti Salon štajerskih mladih vin v Mariboru, na katerem je svoje Pubece predstavilo 25 štajerskih vinarjev, združenih v projekt Pubec

Prlekija-on.net, sreda, 6. november 2019 ob 08:17
5. Salon štajerskih mladih vin

5. Salon štajerskih mladih vin

Blagovna znamka Pubec - štajersko mlado vino, ki teče že peto leto, združuje štajerske vinarje v edinstven projekt, v katerem s promocijo mladih vin povečuje prepoznavnost štajerskih vinarjev ter Štajerske kot vinorodnega okoliša tako doma, kot v tujini.

25 vinarjev je v Porsche Ptujska cesta, Maribor na 5. Salonu štajerskih mladih vin ponovno dokazalo, da združeni zmorejo več. Približno 1000 obiskovalcev je okušalo mlada vina, ki so s svojim okusom presegla pričakovanja ljubiteljev vina. Sadna, dišeča, iskriva, predvsem pa zelo pitna in elegantna vina napovedujejo izvrsten letnik 2019 za Štajersko. Pubeci se bodo letos, že četrto leto zapored, predstavili tudi v Ljubljani. Prestolnico bodo obiskali v četrtek, 7. novembra 2019, na 4. Salonu štajerskih mladih vin, ki bo potekal od 17. ure dalje v Festivalni dvorani na Gospodarskem razstavišču. Sveža in dišeča vina pa bo spremljala tudi pristna štajerska kulinarika in odlična glasba.

Da se po peti sezoni projekta Pubec promocija štajerskih vin ne bo zaključila, pa bo premierno poskrbel dogodek, z delovnim naslovom: »Predstavitev najboljših štajerskih vin in letnika 2019«. 23. aprila 2020, se bodo štajerski vinarji predstavili s svojimi najboljšimi vini aktualnega letnika, ponovno v Festivalni dvorani Ljubljana.

Ni vsako mlado vino Pubec. Pubec je mlado vino, ki ga pridelajo štajerski vinarji pridruženi k projektu Pubec. Pubeci se zavedajo pomena povezovanja in sodelovanja, podpirajo skupni nastop, imajo znanje in kvalitete da postavijo, Štajersko na zemljevid kot top vinsko destiancijo. Biti Pubec je več kot le biti vinar ali pridelovalec vina. Je moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in doprinesti družbi ter razvoju. Biti Pubec je zaveza k trajnostno naravnanem turizmu, k varovanju okolja in k ozaveščanju o pitju vina. Biti Pubec je ponos in veselje.

Okrog 1000 obiskovalcev je obiskalo peti Salon štajerskih mladih vin v Mariboru, na katerem je svoje Pubece predstavilo 25 štajerskih vinarjev, združenih v projekt Pubec. Za odlično kombinacijo vin s štajersko kulinariko je ponovno poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, za glasbeno kuliso pa je na odru tokrat stala glasbena skupina Chizz Band iz Ptuja.

Uradno so 5. Salon štajerskih mladih vin odprli dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZS Maribor ter Borut in Natalija Cvetko, pobudnika in organizatorja Pubeca.

Med obiskovalci so bili številni znani Mariborčani: Domen Kumer, Filip Flisar, Franc Breznik ml., prof.dr. Ludvik Toplak ter številni uspešni podjetniki. Dogodek je pritegnil tudi obiskovalce iz sosednjih držav ter Nemčije, Srbije, Bosne in Hercegovine in ZDA, kar potrjuje sloves dogodka tudi izven meja Slovenije.

Štajerski vinarji uspešno združeni tudi v peti sezoni projekta Pubec

Da je skupni pristop pri promociji mladih vin velika prednost, ki poveča prepoznavnost ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepi prepoznavnost Štajerske, kot vrhunske dežele in odlične kulinarične in turistične destinacije, je letos dokazalo 25 vinarjev. Pet leta skupnega dela že prinaša spodbudne rezultate, saj vinarji povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec prav zaradi odmevnosti pogosteje natočijo v svoj kozarec, ga uporabijo kot spremljavo k hrani, prav tako pa ga z veseljem podarijo svojim prijateljem.

Dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je letošnjega Pubeca z veseljem udeležila, saj čuti »posebno spoštovanje do inovativnega pristopa k komuniciranju s slovensko javnostjo. Današnji dogodek samo dokazuje, da ima Slovenija izrazito razvito kulturo pitja vina, imamo vrhunska vina, s katerimi se lahko promoviramo ne le v Sloveniji, pač pa tudi izven naših meja. Prav gotovo pa je interes ministrstva, kot tudi moj osebni interes, da tovrstnim dogodkom stojimo ob strani in na ta način širimo kulturo in zavedanje o kakovosti slovenskih vin povsod po svetu.«.

Kdo so Pubeci 2019?

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti in tudi manjše, družinske vinograde. Pubeci 2019 so Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Hiša penin Frangež, Vinogradništvo Frešer, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, Vinogradništvo Jaunik, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina Kramer, Vino Leber, UM FKBV - Meranovo, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Štajersko mlado vino je poskusil tudi dr. Stane Klemenčič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki meni, da »je bilo leto precej zahtevno, a so vinogradniki kljub temu pripravili dobra mlada vina, ki skoraj nimajo napak in imajo dobro osnovo, da bodo lahko tudi letos zadovoljevali potrebe potrošnikov

Pubeci bodo osvojili Ljubljano v četrtek, 7. novembra

V Ljubljani se je dogodek že ustalil. V preteklih letih je postregli s številčno udeležbo obiskovalcev in dobrim odzivom, zato so se organizatorji odločili, da se bodo mlada štajerska vina Pubec v prestolnici predstavila tudi letos. Tako bo v razvajanju brbončic s pomočjo štajerskih Pubecov uživala tudi osrednja Slovenija. Druženje ob navihanih mladih štajerskih vinih, s spremstvom odlične štajerske kulinarike in bogatim spremljevalnim programom se bo pričelo ob 17. uri v Festivalni dvorani na Gospodarskem razstavišču.

Vstopnice za 4. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim in na dan dogodka, na samem prizorišču.

Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in skupaj z Natalijo Cvetko pobudnik za rojstvo projekta, je izrazil navdušenje nad letošnjim letnikom, saj »peti Pubec ponovno prikazuje in združuje najboljše kar pri mladem vinu premore Štajerska in verjamem, da nam je ponovno uspelo predstaviti zelo dober, kakovosten vinski letnik, danes v Mariboru, čez dva dni v Ljubljani. Ob spremstvu pristne štajerske kulinarike in glasbe poteka pravo, kulturno druženje, ki je le pika na i odlični vinski kapljici. Naš cilj je, da popeljemo to naše štajersko vino v svet, da ponovno dokažemo kaj je že pomenilo in kaj še danes pomeni, ter postavimo trdne temelje za prihodnost

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot pomembne vinske destinacije

Eden izmed ciljev projekta »Pubec - Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

Ključni termini Pubec 2019

4. november: 5. Salon Štajerskih mladih vin, Porsche Ptujskacesta, Maribor
7. november: 4. Salon Štajerskih mladih vin, Festivalna dvorana,Ljubljana
8. november: Martinovanje s Pubeci v Europarku, Maribor
11. november: Martinovanje, Maribor
14. in 15. november: 22. Slovenski festival vin, Cankarjev dom,Ljubljana
15. in 16. november: 12. Vinska pot, Rovi pod starim Kranjem
21. november: Dobrodelni večer vrhunskih vin, Avla Mestne občine Kranj
22. november: Pubec v Citycentru Celje
22. do 23. november: 12. Vinska pot, Rovi pod starim Kranjem
24. november: 1. Sladki dan, Rovi pod starim Kranjem

Kaj je »Pubec«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.

Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« - ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Mlado vino »Pubec« - karakteristike

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Vsebnost nepovretega sladkorja do največ 12 gramov. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.

Foto: Mediaspeed



Več v Družabno