Javnemu podjetju Prlekija certifikat »Voda iz pipe«

Namen certifikata je ozaveščati, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo ter da je pitje pitne vode iz pipe okolju prijaznejša izbira kot poseganje po predpakirani vodi

Prlekija-on.net, četrtek, 7. november 2019 ob 10:46
Javno podjetje Prlekija

Javno podjetje Prlekija

Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, je v torek, 5. novembra, podelila certifikat Voda iz pipe 21 okoljsko osveščenim organizacijam, ki so se zavezale, da bodo v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujale pitno vodo iz pipe in k njenemu pitju spodbujale tudi zaposlene, partnerje in ostale deležnike. Namen certifikata je ozaveščati, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo ter da je pitje pitne vode iz pipe okolju prijaznejša izbira kot poseganje po predpakirani vodi.

Med podjetji, ki so izkazala prizadevanja za zmanjšanje porabe plastike in spodbujanje pitja vode iz pipe, je tudi Javno podjetje Prlekija d.o.o., ki skrbi za oskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode na območju občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje.

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu da imamo v Sloveniji privilegij zdrave in kakovostne pitne vode iz pipe, ki jo zagotavljajo slovenska komunalna podjetja, številni posamezniki prednostno posegajo po predpakirani vodi, torej po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe.

Na drugi podelitvi certifikata Voda iz pipe so predstavniki organizacij podpisali Zavezo certifikata Voda iz pipe, s katero so se zavezali, da bodo v poslovnih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujali pitno vodo iz pipe v steklenih vrčih in kozarcih, da bodo k pitju pitne vode iz pipe spodbujali svoje zaposlene, partnerje, podizvajalce in ostale deležnike, da bodo zaposlene in ostale deležnike ozaveščali, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo ter da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi.

Na podelitvi je zbrane nagovorila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je poudarila pomen odgovornega ravnanja z vodo kot našim največjim bogastvom. »Čas je, da v Sloveniji začnemo spreminjati odnos do vode. V Sloveniji imamo nekoliko mačehovski odnos do te najpomembnejše dobrine, saj imamo vode v izobilju, vendar ne bo vedno nujno tako. Zato izjemno pozdravljam odločitev podjetij, organizacij in posameznikov za pitje pitne vode iz pipe in spodbujanje k takšnemu ravnanju s pridobitvijo certifikata Voda iz pipe,« je povedala. Prav tako je prejemnike nagovoril podpredsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Antun Gašparac, ki je podčrtal skrb slovenskih komunalnih podjetij za zagotavljanje čiste in kakovostne pitne vode iz pipe in prejemnikom iskreno čestital za pridobitev certifikata.

Iniciativa za podelitev certifikata je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za zdravje. In kakšne so prednosti pridobitve certifikata za podjetja in organizacije? Pokazali bodo, da jim skrb za okolje in ohranjanje naravnih virov ni samo vrednota, temveč način delovanja; Prispevali bodo k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa tako znotraj podjetja kot tudi na dogodkih, ki jih organizirajo; Prispevali bodo k zdravju in dobrobiti vaših zaposlenih; Izpostavljeni bodo kot primer dobre prakse na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva in na dogodku ob podelitvi certifikatov; Pridobili bodo paket materialov (plakati, nalepke, spletna gradiva), ki jih lahko uporabijo v komunikaciji z deležniki in jim bo v pomoč pri spreminjanju politike zagotavljanja pitne vode v njihovih poslovnih prostorih; Prejeli bodo začetni paket v obliki vrča in paketa kozarcev Steklarne Hrastnik z logotipom pobude ter popust pri vseh nadaljnjih nakupih vrčev in kozarcev...

Zbornica komunalnega gospodarstva pri #GZS je 5.11.2019 podelila certifikat Voda iz pipe 21 okoljsko osveščenim...

Objavil/a Gospodarska zbornica Slovenije dne Torek, 05. november 2019


Več v Gospodarstvo