Če še tega niste storili, vas lahko doleti globa do tisoč evrov

Še huje pa je, ker s tem v cestnem prometu ogrožate sebe in druge

Prlekija-on.net, petek, 15. november 2019 ob 16:472
Zimsko oprema je obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto

Zimsko oprema je obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto

Policisti voznikom svetujejo, naj pravočasno poskrbijo za zimsko opremo svojih vozil! Preverijo naj, ali je vozilo tehnično brezhibno in ali ima predpisano zimsko opremo, ki je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna od 15. novembra do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah. Ponekod v Sloveniji je namreč že zapadel sneg, sicer pa je za vožnjo nevarna že obstoječa kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere lahko površina cestišča hitro zaledeni.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo, in da morajo imeti vozila na cestah v Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta (pozimi) predpisano zimsko opremo.

Poleg tega pa morajo imeti zimsko opremo tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).

Takrat policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjamo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Predpisane globe zoper kršitve v času zime in zimskih razmer:

  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.
  • Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.
ZIMSKA OPREMA

[15. NOVEMBER SE BLIŽA ...] Poskrbi pravočasno za zimske pnevmatike in zimsko opremo , več na > http://bit.ly/33Gosfl

Objavil/a Slovenska policija /The Slovenian police dne Ponedeljek, 11. november 2019


Več v Kultura in izobraževanje