Drava poplavlja, gasilci že posredovali

Ponoči in v nedeljo so napovedane močnejše padavine in naraščanje vodotokov

Prlekija-on.net, sobota, 16. november 2019 ob 17:08
Izdano je bilo tudi opozorilo, saj reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka

Izdano je bilo tudi opozorilo, saj reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka

Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje, da bo zvečer znova začelo deževati. V nedeljo bo na zahodu deževno z nalivi, padavine se bodo popoldne širile proti vzhodu. Vetrovno bo. V prvem delu noči se bodo padavine razširile nad vso državo. Zjutraj bo dež prehodno oslabel in v vzhodni polovici države tudi ponehal. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 7 do 15, na severozahodu okoli 3 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Temperature bodo od 10 do 16, na severozahodu okoli 5 °C.

Izdano je bilo tudi opozorilo. Reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima ustaljen pretok okoli 1100 m3/s, v spodnjem toku, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovcev pa okoli 750 m3/s. V noči na nedeljo bo Drava predvidoma še narasla in na meji z Avstrijo dosegla pretok okoli 1350 m3/s, ki bo tekom nedelje in ponedeljka ustaljen. V nedeljo zvečer in noči na ponedeljek pa se bodo prehodno povečali lokalni dotoki v Sloveniji.

Ponovno bo izrazito povišana gladina morja. To lahko poplavi v višini okoli 40 cm.

Ob 15.18 so v Dolanah, občina Cirkulane, gasilci PGD Cirkulane nudili pomoč pri prekladanju peletov kot preventiva pri naraščajočem vodostaju reke Drave.

Vreme se je prehodno umirilo, a ponoči in jutri znova pričakujemo močnejše padavine, okrepljen jugo in naraščanje...

Objavil/a ARSO vreme dne Sobota, 16. november 2019
Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo, vir: Arso


Več v Narava