Samo občine UE Ljutomer ostale prikrajšane za 1,21 milijona evrov

Poslanci niso podprli vloženega amandmaja, da se občinam dodeli več denarja, s čimer bodo občine ostale brez pomembnega in razvojno potrebnega denarja

Prlekija-on.net, nedelja, 24. november 2019 ob 09:25
Denar

Denar

Državni zbor Republike Slovenije je konec tedna sprejel predlog proračuna za leto 2020 in 2021. Na prihodkovni strani naj bi v letu 2020 bilo slabih 10,8 milijarde evrov, na odhodkovni 10,36 milijarde evrov, v letu 2021 pa prihodkov 11,1 milijarde evrov ter 10,45 milijarde evrov odhodkov. Poslanci pa med drugim niso podprli vloženega amandmaja, da se občinam dodeli več denarja, s čimer bodo občine ostale brez pomembnega in razvojno potrebnega denarja.

Samo občine v UE Ljutomer (Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej) so recimo ostale brez 1,21 milijona evrov. Dopolnilo sta v DZ vložili stranki SDS in NSi, na odboru za finance pa sta dopolnilo podprli še stranki Levica in DeSUS. A poslanci nato dopolnila k proračunu niso sprejeli.

Denar, občine
Za koliko evrov bo prikrajšana katera pomurska občina, vir: FB Jožef Horvat

Poslanec Jožef Horvat iz NSi je ob tem na svojem FB profilu med drugim zapisal, da je "46 poslancev lastne interese in obstoj vlade postavilo PRED interese 2 milijona državljank in državljanov." Odzvala sta se tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Županja Občine Ljutomer je med drugim zapisala: "Upam, da se bodo člani lokalnih odborov političnih strank uprli proti temu, ne pa napadali proračuna in načrta razvojnih programov, ki smo ju pripravili s sodelavci in bo v obravnavi na decembrski seji.
To poudarjam, odkar sem županja in se mi očita, da kritiziram politične stranke. A jih naj pohvalim?! ....če pa se zavedam, da bi lahko v tem času, ko nam je bilo zaupano vodenje občine iz tega izpadlega denarja, ki nam pripada po zakonu, že zgradili OŠ Cezanjevci, prizidek vrtca v Ljutomeru, prizidek vrtca v Mali Nedelji in več kilometrov cest in kolesarskih poti????
"

Župan Občine Razkrižje pa je ob tem med drugim izpostavil tudi volilni sistem: "Kako je razumeti, da tudi tisti poslanci, ki so nekoč že bili župani in delo občin poznajo, lahko glasujejo proti svoji občini iz katere izhajajo, proti svoji volilni enoti in bodo morda nekateri med njimi ob prihodnjih volitvah ponovno prišli pred volivce z obljubami, kako se bodo trudili za dobro vseh ljudi. /.../ Iz podatkov o glasovanju ugotavljam, da je tudi poslanec, ki je v državni zbor bil izvoljen z glasovi volivcev ravno iz štirih občin UE Ljutomer, Franc Jurša iz DeSUSa,ki je nekoč že bil župan, glasoval PROTI povišanju sredstev za občine. Zato bi bilo nujno spremeniti volilni sistem, ki bi v vsej polnosti omogočil, da ljudje volimo OSEBO Z IMENOM IN PRIIMKOM, ne pa samo politično stranko, oz. ime, ki ga stranka postavi v ospredje. Tako bi zares lahko v državni zbor izvolili ljudi, ki si jih zares želimo. Sedaj pa je tako, da nekdo dobi nekaj 100 glasov in je lahko izvoljen, nekdo drug pa nekaj tisoč glasov pa ni izvoljen. Totalno narobe, pisano na kožo strankarskih elit po t.i. proporcionalnem volilnem sistemu."

Celotne odzive si lahko preberete spodaj.

V priloženih tabelah si lahko ogledate: • seznam poslank in poslancev, ki so vaši občini odvzeli kar nekaj deset ali sto...

Objavil/a Jožef Horvat dne Četrtek, 21. november 2019

OBČINA LJUTOMER MANJ DENARJA OD DRŽAVE KOT JI PRIPADA PO ZAKONU ZA cca 780.000 EUR SAMO V LETU 2020!!!ALI SE BODO ČLANI...

Objavil/a Olga Karba dne Petek, 22. november 2019

KAKO SI RAZLOŽITI, DA VEČINA POSLANCEV, KI SO V VLADAJOČI KOALICIJI, GLASUJEJO PROTI SVOJIM OBČINAM V KATERIH...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Sobota, 23. november 2019


Več v Gospodarstvo