Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec prisluhnila težavam prleškega kmeta

V Zadružnem domu na Cvenu se je odvila okrogla miza na pobudo Občinskega odbora za kmetijstvo

Prlekija-on.net, petek, 29. november 2019 ob 18:59
Aleksandra Pivec na Cvenu

Aleksandra Pivec na Cvenu

"Kmetijstvo smo ljudje in najlepše je priti na teren, med svoje ljudi in se iskreno pogovoriti," je ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec sporočila po čez dve ure trajajoči okrogli mizi, ki se je v Zadružnem domu na Cvenu minuli četrtek odvila na pobudo Občinskega odbora za kmetijstvo.

Posamezni kmetje, živinorejci in vinogradniki so na Odbor za kmetijstvo, ki deluje v okviru Občinskega sveta Občine Ljutomer, naslovili vrsto vprašanj in pobud, ki so presegle okvire znanj in izkušenj, s katerimi razpolagajo predstavniki odbora. "V odboru smo se zato odločili, da glede na to, da kmetijstvo, vinogradništvo in živilsko-predelovalna ter lesna industrija predstavljajo najpomembnejše panoge naše regije, »na pomoč« pokličemo resorno ministrico, rojakinjo in proaktivno poznavalko tako slovenske kot evropske kmetijske politike," je povedal moderator izjemno dobro obiskane okrogle mize Dejan Karba, predsednik OO ljutomerskih Socialnih demokratov.

Ministrica Pivčeva je s kvalitetno pripravljenimi in izčrpnimi odgovori na vrsto vprašanj, povezanih s težavami prleškega kmeta, zbranim razložila strategije, ki se na področju kmetijstva pripravljajo v državi in v EU, prav tako pa je s prizemljeno konkretnostjo in podrobno razlago aktualnega stanja v kmetijstvu obiskovalcem okrogle mize natočila čistega vina, nekaterim posameznikom pa je ponudila celo osebno pomoč pri nadaljnjem reševanju konkretnih težav, s katerimi se srečujejo.

Kljub temu, da se slovenski kmet sooča s čedalje več dolžnostmi nasproti pravicam ter dejstvu, da v verigi kmet - predelovalna industrija - trgovina, prav kmet (neupravičeno) vleče krajši konec, kar je priznala tudi ministrica, je Pivčeva zbranim, kot so komentirali po dogodku, vlila upanja: "Pobude, zamisli in ideje, študije ter plani morajo priti v kabinete uradnikov na ministrstvu od spodaj in prav je, da se o tem pogovarjamo in dogovarjamo. Zato sem tukaj in zato sem prva, ki med izbiro pisarniškega parketa in terenom zmeraj izbere - teren," je med drugim povedala Pivčeva, ki je podrobno razložila ukrepe ministrstva za skupno kmetijsko politiko (SKP) za finančno perspektivo od leta 2021-2027, je nanizala tudi ukrepe, ki bodo v SKP zmanjšali birokracijo.

Med novostmi, ki jih je na Cvenu pred množico vidnih ljutomerskih in okoliških kmetov izpostavila ministrica (med gosti smo opazili tudi križevskega župana mag. Branka Beleca, veržejskega župana Slavka Petovarja, direktorja Kmetijske zadruge Ljutomer - Križevci in vodjo režijskega obrata Občine Ljutomer Aleša Vaupotiča), je prav gotovo novica o tem, da imajo po novem družinske kmetije v primerjavi s skladom kmetijskih zemljišč prednost pri dodeljevanju obdelovalne zemlje.

Dr. Aleksandra Pivec, ki je Ljutomer obiskala že prejšnji teden, kjer je v organizaciji Gimnazije Franca Miklošiča sodelovala v debati o prihodnosti Evropske unije, je v sklepni besedi poudarila, da se v Ljutomer rada vrača. "Zahtevajte rešitve, podpiram vas v tem," je ob koncu svetovala kmetom, ki bodo, kot pravijo, njen nasvet zagotovo poslušali.



Več v Gospodarstvo