Prva izmenjevalnica oblačil v Lendavi

Namen akcije je, da se potrošniki že pred nakupom vprašamo, ali izdelek resnično potrebujemo in ali lahko kupimo tak izdelek, ki ga bomo uporabili večkrat

Prlekija-on.net, četrtek, 12. december 2019 ob 11:04
Izmenjevalnica oblačil v Lendavi

Izmenjevalnica oblačil v Lendavi

Konec novembra je potekal evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letošnja osrednja tema je bila preprečevanje nastajanja odpadkov in njihova ponovna uporaba.

Namen akcije je, da se potrošniki že pred nakupom vprašamo, ali izdelek resnično potrebujemo in ali lahko kupimo tak izdelek, ki ga bomo uporabili večkrat. Preden izdelek zavržemo, ga raje kako drugače uporabimo, ga popravimo, spremenimo namembnost ali ga podarimo. Predvsem pa uporabljajmo izdelke za večkratno uporabo, kupujmo in izmenjajmo rabljene in predelane izdelke.

Vsako gospodinjstvo na leto zavrže več deset kilogramov še uporabnih predmetov, med njimi se najpogosteje znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Kar 20 odstotkov odpadnih voda in kar 10 odstotkov izpustov toplogrednih plinov nastane na račun tekstila. Samo v Evropi se letno zavrže okoli 14 milijonov ton oblačil, pri nas jih vsak Slovenec na leto zavrže v povprečju 18 kilogramov.

V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je tako v soboto, 23. novembra 2019, med tretjo in peto uro, v Lendavi potekala prva izmenjevalnica oblačil.

V organizaciji jezikovne šole Helen Doron English Lendava in Vrtca Lendava je v telovadnici vrtca na Župančičevi ulici potekala izmenjava oblačil in obutve za vse starosti, modnih dodatkov, otroške in športne opreme, igrač in knjig. Obiskovalci so s seboj prinesli oblačila in opremo, ki je ne potrebujejo več, a lahko popestrijo garderobo oz. dom koga drugega. S seboj pa so odnesli, kar potrebujejo oziroma si želijo.

Pobudnici in organizatorki prve lendavske izmenjevalnice, Mateja Bratkovič Odar in Doris Klennert, sta povedali, da je bil namen izmenjevalnice dosežen, saj se je je udeležilo veliko ljudi, ki so prinesli precej lepo ohranjenih stvari in našli veliko uporabnih oblačil in opreme tudi zase. Največ zanimanja je bilo za oblačila za dojenčke, manjše otroke, šolarje in ženske, otroci pa so se seveda najbolj razveselili igrač in knjig.

Oblačila, ki so ostala od izmenjave, so organizatorji shranili za naslednje izmenjevalnice, zimska oblačila in obutev ter plišaste igrače pa je prevzel lendavski center za socialno delo. Oblačila za vrtčevske otroke bodo starši lahko še naprej, in sicer celo šolsko leto, izmenjevali v enotah Vrtca Lendava. Starši lahko oblačila, ki jih njihovi otroci potrebujejo, vzamejo, posamezne kose, ki so jih otroci prerasli, pa pustijo v vrtcu. Oblačila za izmenjavo bodo krožila po vseh enotah vrtca.

Sobotna izmenjevalnica je bila v Lendavi prva, ne pa tudi zadnja. Tako bo v Lendavi potekala spet 21. marca, 5. junija in 27. avgusta. Vabljeni.

Alenka Bratkovič
Foto: Doris Klennert in Igor Odar