Vsi se ne strinjajo s postavitvijo jelke v obliki steklenice

Občinski odbor N.Si Ormož je podal izjavo za javnost, kjer so zapisali, da se ne strinjajo s postavitvijo jelke steklenice, ki je v Ormožu zamenjala tradicionalno jelko

Prlekija-on.net, četrtek, 19. december 2019 ob 19:27
Jelka steklenica v Ormožu

Jelka steklenica v Ormožu

V sredo smo pisali o božično-novoletni jelki na Kerenčičevem trgu v Ormožu, ki je letos v obliki steklenice. Svetleča steklenica je že leta 2010 krasila parkirišče pred cerkvijo na Jeruzalemu, leta 2013 je stala pred ljutomersko kletjo, vmes pa tudi pred ormoško. A vsem očitno nekoliko drugačna jelka ni pretirano všeč. Občinski odbor N.Si Ormož je namreč podal izjavo za javnost, kjer so zapisali, da se ne strinjajo s postavitvijo jelke steklenice, ki je v Ormožu zamenjala tradicionalno jelko.

V izjavi za javnost, pod katero so se podpisali OO N.Si Ormož, so zapisali: "OO N.Si Ormož izjavlja, da se ne strinja s postavitvijo z lučkami obdane »steklenice« na ormoškem Kerenčičevem trgu, namesto božične jelke, kot se je to delalo vsa leta do sedaj.

Čaščenje drevesa je bilo že pri poganskih narodih nekaj običajnega in se je navada, da se med zimskimi prazniki postavlja zimzeleno drevo ohranilo tudi po prevzemu krščanstva, ko je jelka postala božično in novoletno drevo.

Praznovanje novega leta je zagotovo najstarejši praznik, ki ga praznujejo ljudje po vsem svetu in se sicer praznuje na različne datume, le jelka s svojo simboliko ostaja povsod ista, kot simbol večnega kroga življenja in upanja na novo dobro leto.

V sled navedenega je postavitev »steklenice« slabo domišljeno nadomestilo jelke, pa čeprav v luči promocije turistične destinacije ali česar koli drugega.

Še zlasti je ta zamisel slaba v luči najnovejše raziskave, ki je pokazala, da Slovenci po popitem alkoholu spadamo v sam svetovni vrh, kar je povezano tudi s problemom alkoholizma. Glede na uničujoč vpliv alkoholizma na življenje v družini, je ob Božiču, ta je predvsem družinski praznik, simbolika, ki jo s sabo nosi steklenica, še posebej neprimerna.

Ker pa božično novoletno jelko z lučkami še zlasti radi opazujejo otroci, je simbolika osvetljene »steklenice« toliko slabša."



Več v Politika