Pri pokanju s pirotehničnimi izdelki predvidena globa za prekršek do 1.200 evrov

Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, droge ali objestnost. Med lanskimi prazniki so bile hudo poškodovane tri osebe.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. december 2019 ob 18:31
Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana

Skupaj z Milanom Nemešem dr. med. spec. kirurgom iz Splošne bolnišnice M. Sobota, Ano Marijo Žnidarič, predstavnico Društva za zaščito živali Pomurja in Borisom Rakušo, samostojnim policijskim inšpektorjem Sektorja uniformirane policije so pomurski policisti na novinarski konferenci opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov, ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih kot tudi represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Tako tudi letos sodelujejo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov.

V času od 1. decembra 2018 do 10. januarja 2019 so policisti PU Murska Sobota prejeli 17 (leto prej 14) prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev. Ugotovljenih je bilo 6 (4) kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih in sicer: 1 opozorilo, 2 obdolžilna predloga zoper dva mladoletnika, 2 hitra postopka z izdajo odločbe o prekršku in podana je bila kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1. Policisti so v navedenem obdobju zasegli 125 (leto prej 123) kosov petard. V času do sedaj, v letu 2019 so policisti prejeli 5 prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih izdelkov. Vendar ob prihodu policistov na kraj se v teh primerih ni dalo izslediti storilcev, nekateri prijavitelji pa niso vedeli povedati od kod prihajajo poki.

Novinarska konferenca Bodi zvezda, ne meči petard
Novinarska konferenca Bodi zvezda, ne meči petard

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči. Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

Kupujte le originalne izdelke pri pooblaščenih prodajalcih

Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa. Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca, in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja, pomislite pa tudi na živali in okolje.

Prepovedano je:

  • predelovati pirotehnične izdelke zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov),
  • uporabljati pirotehnične izdelke v drugih predmetih,
  • izdelovati pirotehnične izdelke ali zmesi in imeti v posesti take izdelke,
  • preprodajati pirotehnične izdelke.

Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih

Ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, droge ali objestnost

Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost. Njihova neprevidna uporaba ali celo uporaba v neustreznem psihofizičnem stanju namreč lahko povzroči prehude in nepovratne posledice, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje!

Med lanskimi prazniki hudo poškodovane tri osebe

Policisti so med 1. decembrom 2018 in 10. januarjem 2019 obravnavali tri hude telesne poškodbe, dva med hudo poškodovanimi sta bila mladoletnika. Vsi poškodovani so bili moškega spola. Najpogostejši razlogi za nastanek poškodb so eksperimentiranje s pirotehničnimi snovmi, neodgovornost posameznika in neupoštevanje navodil proizvajalca.



Več v Črna kronika